Čak 17 točaka dnevnog reda našlo se danas pred vijećnicima Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, među kojima i niz izvješća o radu za 2018. godinu. Izvješće o radu u 2018., u drugoj polovici godine, podnio je i župan Božo Galić.

Naglasak na realizaciji strategije razvoja do 2020.

“Odrađeno je puno protokolarnih obveza koje župan, zamjenici i suradnici imaju, ali ono što je važnije za sve nas to su aktivnosti mojih zamjenika, pročelnika i moje na rješavanju određenih problema u svim područjima. Dobro se radilo, puno projekata je pripremljeno za europske fondove, puno je u realizaciji, puno toga je odrađeno u svim područjima, u gospodarstvu, u društvenim djelatnostima i drugima, niz aktivnosti koje su završene kao i one koje se nastavljaju. Najvažnije u svemu tome je strategija razvoja do 2020. godine i realizacija strateških projekata koji su doneseni kroz projekt Slavonija. To je desetak projekata od kojih je sedam već prošlo i ugovoreno je, a prvi su već krenuli i u realizaciju poput Agro centra, Agro klastera i Centra za inovacije Slavonski hrast. Tu su i projekti obnovljivih izvora energije, geotermalni potencijal u Babinoj Gredi, a zadaća nam je i da se realiziraju državni strateški projekti na našem području, prije svega infrastrukturni prometni. U tom pravcu smo radili prošle godine i ove godine nastavljamo. Dakle, realizirati našu strategiju do 2020. godine i pripremati novu 2020.-2030., odnosno za financijski okvir 2021.-2027.”, istaknuo je župan Božo Galić.

Izvješće župana o radu u drugoj polovici 2018. godine prihvaćeno je većinom glasova, a među primjedbama iz redova oporbe bila je i ona Tomislava Panenića (Most nezavisnih lista) koji je kazao kako je izvješće opsežno i sistematično u dijelu protokolarnih aktivnosti i rada upravnih odjela, ali su informacije u dijelu u kojemu se najviše očekuje, u gospodarstvu, vrlo šture.

Većinu glasova dobile su i dvije točke vezane uz proračun: Prijedlog I. izmjena i dopuna proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu.

Poračun povećan za 54 mil. kuna ili 5,80 % u odnosu na prijašnji plan

“Riječ je o izmjenama i dopunama proračuna koje su tehničke naravi. Proračun se sastoji od prihoda u iznosu od 919 milijuna kuna, rashoda u iznosu 876 milijun kuna te od viška prihoda u iznosu od 42,8 milijuna kuna, a što je višak prihoda zdravstvenih ustanova s kojim oni pokrivaju manjak iz prijašnjih godina”, istaknula je Sandra Adžaga, v.d. pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija.

Prvim izmjenama i dopunama proračun se povećava za 54 milijuna kuna ili 5,80 % u odnosu na prijašnji plan.

“Budući da sada dolazi do realizacije strateških projekata i EU projekata, planiramo se, ako to bude potrebno, zadužiti za 15 milijuna kuna. Zatim, imamo novi projekt “Školska prehrana” u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja doznačit će sredstva u iznosu od 3 milijuna kuna za sanaciju sportske dvorane osnovne škole u Babinoj Gredi, Hrvatske vode doznačit će sredstva u iznosu od 33,6 milijuna kuna za sustav navodnjavanja Sopot i Blato Cerna, te imamo povećanje javnih potreba u zdravstvu za 875 tisuća kuna”, istaknula je Sandra Adžaga.

I u raspravi o proračunu bilo je primjedbi.Tako su, primjerice, Tomislav Panenić (Most nezavisnih lista) i Zlatko Cegledi (SDP) istaknuli izdvajanje za novo zapošljavanje i pitanje koliko je ono opravdano i potrebno, osim ako nije u službi gospodarstva. Župan Božo Galić kazao je kako se, sukladno potrebama, zapošljavaju stručni i obrazovani ljudi, te kako će za jednu od sljedećih sjednica Skupštine biti pripremljena cjelovita informacija o strukturi zaposlenih u Županiji.