Tradicijska manifestacija “40 plus”, revija šokačkih narodnih nošnji za osobe druge i treće životne dobi, od 40 godina naviše, održana je sinoć u Domu kulture u Nuštru u organizaciji Hrvatskog seljačkog kulturno prosvjetnog društva “Seljačka sloga” iz Nuštra.

Na trećoj zaredom reviji, nažalost, nije bilo baća pa je predstavljanje u toj kategoriji izostalo, ali su se zato predstavile snaše i parovi, još jednom odlično zabavivši publiku u prepunoj dvorani jer pored godina i nošnji, važno je i samo obraćanje sudionica i sudionika prosudbenom povjerenstvu i publici, a svatko od njih potrudi se biti što zanimljiviji.

Ove godine kod snaša sve komponente, i godine i nošnju i priču, najbolje je posložila Evica Bartulov iz Plavne (Bačka-Vojvodina), koja je osvojila 1. mjesto. U kategoriji snaša druga je bila Ljuba Živković iz Kostrča ( Bosanska Posavina ), dok je treće mjesto zauzela Caterina Novoselić iz Habjanovaca.

Para su bila samo tri, pa je možda tim teže i bilo odrediti poredak, koji je na kraju bio sljedeći: 1. Nada Đurin i Zoran Mikuša ( Draž ), 2. Jasminka Mihalj i Zvonko Mihalj (Velika Kopanica ), 3. Ivanka Ognjanović i Nada Bukovac ( Županja ). Uz snaše i baće, inače, parovi su kategorija koja je prošle godine uvedena u natjecanje, a mogu to biti muško-ženski par, ali i dvije snaše ili dvojica baća.

Kako ističu u HSKPD “Seljačka sloga” o organizaciji jedne tradicijske manifestacije u Nuštru razmišljalo se dulje vrijeme, a onda je odabir pao na manifestaciju za osobe koje su prešle 40 godina života, koje vole i promiču tradiciju, a u toj dobi u ovom dijelu Slavonije više nemaju priliku sudjelovati na manifestacijama i predstavljati svoje narodno ruho i običaje.