23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Slavljeničku godinu obilježit će i objavljivanje monografije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kulturno umjetničko društvo “Tkanica” Vinkovci ove godine obilježava 40 godina djelovanja na očuvanju tradicijske baštine

Tadašnji Aktiv žena 1. Mjesne zajednice Vinkovci 1984. godine osnovao je “Tkanicu”, kulturno umjetničko društvo koje u gradu djeluje sada već punih 40 godina.

Predsjednica Aktiva žena bila je Zlata Stričević, koja je i danas članica KUD-a, a od osnutka do danas društvo kontinuirano radi vođeno predsjednicima: Nadom Knežević, Zlatom Stričević, Mladenom Raičem, Franjom Geričevićem, Marinkom Mecanovićem i sadašnjim Ivanom Begčevićem. U početku “Tkanica” je brojala 30-ak aktivnih članova te još 40-ak podupirućih. Kroz nekoliko godina broj aktivnih članova narastao je na 60 i bilo je to doista impresivno društvo koje je imalo folklornu, pjevačku i dramsku sekciju, pričaju danas Slavica Pleš, dopredsjednica, Jasminka Nikolić, voditeljica i članice Marija Petričević te Eva Rudež, koja u KUD dolazi na samom početku baš kao i Julijana Kubiček.

To je bilo jedno jako lijepo i veliko društvo. Mara Toldi, koja je bila veliki poznavatelj naših izvornih pjesama, plesova i običaja, vodila je folklor i pjevanje, a Mato Toldi tamburaše. Dramska skupina za koju su njih dvoje, uz pomoć Eve Rudež, pisali igrokaze bila je izuzetno aktivna. Kroz godine sudjelovali smo na brojnim manifestacijama počev od Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih Vezova, Brodskog kola, Šokačkog sijela u Županji pa nadalje. Obišli smo cijelu Hrvatsku i gostovali vani, u Austriji, Vojvodini, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini. Odradili smo brojna snimanja za radio i televiziju“, ističe Marija Petričević.

Zanimljiva je i priča kako su počeli izvoditi starogradske pjesme i plesove, koji su u njihovom programu od 2000. godine.

Išli smo u Lovas na maskenbal i razmišljali što ćemo obući i kako ćemo se predstaviti pa smo došli na ideju da to bude sa starogradskim pjesmama. Sami smo šili te kostime, a suncobrane smo kupili u tadašnjoj vinkovačkoj Nami i tako smo se spremili. Taj nastup u Lovasu bio je odličan i onda je pokojna Mara Toldi rekla kako bi trebali tu građansku tradiciju malo obnoviti. S etnologinjom Ljubicom Gligorević iz Gradskog muzeja savjetovali smo se oko toga kako su se odijevala vinkovačka gospoda s kraja 19. i početkom 20. stoljeća i tako smo krenuli nastupati u tim kostimima i sa starogradskim pjesmama“, priča Eva Rudež.

Uz 40. obljetnicu, ističe Jasminka Nikolić, u izradi je monografija društva, a u planu je i snimanje kratkog dokumentarnog filma u produkciji Vinkovačke televizije. Monografija i film trebali bi biti predstavljeni najesen na prigodnoj svečanosti kojom će obilježiti 40 godina djelovanja. Nažalost, danas ih je puno manje nego nekada te “Tkanica” nastupa samo kao ženska pjevačka skupina, a izvode izvorne narodne pjesme u šokačkom ruhu te starogradske pjesme u građanskom ruhu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno