Unatoč situaciji s koronom, Slavonci ponovno pokazuju svoje veliko srce darujući krv za spas bolesnih i ozlijeđenih osoba. Tako je u prva četiri mjeseca ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek organiziralo 16 akcija dragovoljnog darivanja krvi kojima je pristupilo 817 osoba od kojih je 740, 578 muškaraca i 162 žene, darovalo krv. Po prvi put krv je darovalo 97 osoba, 57 muškaraca i 40 žena.

„Za prva četiri mjeseca plan je bio prikupiti 640 doza, što znači da je plan za ovo razdoblje ispunjen sa 115,62%. Udio novih darovatelja iznosi 13,10% od ukupnog broja, što je gotovo dva puta više od prosjeka novih darovatelja u Republici Hrvatskoj koji iznosi 7%“, ističe ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić. Dodaje i da je za vrijeme rada u kriznim uvjetima, od proglašene epidemije, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci striktno provodeći mjere za sprečavanje širenja koronavirusa organiziralo 8 akcija darivanja krvi na koje se odazvalo 377 osoba, od kojih je 347, 267 muškaraca i 80 žena darovalo krv, a po prvi put krv su darovale 52 osobe.

Darujući krv pod ovim specifičnim uvjetima svoje veliko srce pokazali su i pripadnici Hrvatske vojske u Vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima, pripadnici Hrvatske policije, članovi Motokluba Vinkovci, članovi Motokluba Gladijatori, članovi Savjeta mladih Vukovarsko-srijemske županije, članovi „Ultrasa“ i „Lokosa“, a na sutrašnjoj akciji koja će biti održana od 9 do 13 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci krv će darovati i klaunovi doktori, poznatiji kao Crveni nosovi, dr. Žbunj i dr. Ćebo. Crvenim nosovima je i inače misija donošenja osmijeha djeci i odraslima u najtežim trenucima, a naših ih sugrađani mogu često puta vidjeti kako uveseljavaju djecu na liječenju na Dječjem odjelu Opće bolnice Vinkovci. Dr.Žbunj  i dr. Ćebo su godinama aktivni i u Društvu Naša djeca Grada Vinkovaca, ali i kao volonteri i darovatelji krvi u Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci.

„U koronasituaciji, naši brojni sugrađani našli su se zbog ograničenja kretanja suočeni s tjeskobom i strahom u svoja četiri zida, pa su se obraćali za pomoć Crvenom križu na telefon za psihosocijalnu pomoć 0800 1188. Darujući krv ovom prigodom, klaunovi doktori će zahvaljujući medijima uveseliti javnost i druge darovatelje krvi, pokazujući na djelu snagu svog slogana: S klaunom nisi sam“, poručuju iz vinkovačkog Crvenog križa.