Potres magnitude 3,9 stupnjeva po Richteru rano jutros zatresao je Bosnu i Hercegovinu. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometra, 46 kilometara južno od Sarajeva i 25 kilometara sjeveroistočno od Nevesinja. BiH tresla se i u noći sa subote na nedjelju, kada je tlo podrhtavalo i u Dubrovniku, a nešto slabije i u sjevernijim dijelovima Dalmacije. Ne prestaje se tresti ni Albanija, čiji se dijelovi još oporavljaju od niza potresa protekloga tjedna, a još jedan potres snage 4,3 stupnja po Richteru pogodio je područje u blizini Tirane prije par sati. Logična je stoga bojazan da se slično ne dogodi i na našem području, jer sve češće trese se u okolici.

“Epicentri potresa u BiH, Crnoj Gori i Albaniji, pa i oni u Grčkoj, prilično su blizu našem priobalnom području i sigurno da postoji opasnost od potresa i na jadranskoj obali. Ovdje se radi o jednoj seriji koja je aktivirana na jugu balkanskog poluotoka, a koja je svoju kulminaciju ostvarila u Albaniji i koja je još uvijek prilično aktivna. Što se tiče Slavonije, ne možemo reći da ste u tom području potpuno sigurni, jer potrese ne možemo predvidjeti i sa sigurnošću tvrditi da ih negdje neće biti, no mogu ipak reći da je Slavonija dosta udaljena od epicentara ovih potresa i da oni nisu direktna opasnost za taj dio Hrvatske, odnosno svi pokazatelji govore da se trenutna zbivanja na jugu neće manifestirati i na istoku zemlje”, objašnjava Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Dodaje da trenutno u Slavoniji ne bilježe nikakve aktivnosti vezane uz podrhtavanje tla, te da je posljednji potres na našem području zabilježen prije godinu i pola dana kod Slavonskog Broda no i taj je, na sreću, bio slabijeg intenziteta.

“Generalno, potrese uzrokuje pomicanje, odnosno sudaranje i podvlačenje tektonskih ploča. Konkretno na našem području imamo slučaj da afrička ploča pritišće euroazijsku, kao i što jadranska ploča pritišće Dinaride i to su fizički uzroci akumuliranja energije zbog čega nastaju potresi. Te aktivnosti dakle izraženije su u južnim krajevima i možemo reći da Slavoniji prijeti manja opasnost od one koja prijeti recimo Dalmaciji”, ističe Kuk.

Podsjetimo, ako do potresa ipak dođe važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj. Savjeti su to stručnjaka ukoliko osjetite snažno podrhtavanje tla, odnosno potres. “Potresi uvijek dolaze iznenada i kod ljudi, bez obzira na intenzitet potresa, u pravilu izazivaju osjećaj straha i nemoći. Naš najveći neprijatelj je panika. Kod potresa je najvažnije ostati smiren i ne paničariti. Najjednostavnije upute su najčešće i najbolje upute, a to su: sagni se, zaštiti glavu i mirno čekaj da podrhtavanje prestane. Kad potres prestane mirno izaći na otvoreno. Štok je nekada bio “in” međutim današnji pregradni zidovi su većinom tanke, gipsane pregrade i svakako nisu preporučljive za sklanjanje. Važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj kako bi pokrili glavu i zaštitili vitalne organe”, upozorila je voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić nakon što su se i na tom području osjetila snažna podrhtavanja.

Dodala je kako je pogrešno misliti da je čovjek nemoćan i da ne može biti otporan na potres. Prema njezinom mišljenju čovjek može utjecati na tijek stvari od načina gradnje i prostornih planova, do učenja kako reagirati u slučaju potresa s naglaskom da se spriječi panika i neprimjerene reakcije. Poručuje tako da je, osim neposredne reakcije na potres, važno i što raditi nakon potresa. Jedna od osnovnih uputa je svakako zatvaranje struje, vode i plina, kako bi se spriječilo nastanak sekundarnih nesreća.