Kontaktirajte nas

Aktualno

Slavonska svinjetina za ninski šokol

Objavljeno

-

Zadarska i Vukovarsko-srijemska županija postigle su dogovor o iznimno vrijednom projektu kojim će se u Ninu otvoriti Centar za preradu mesa. Naime, na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede dogovoreno je kako će Zadarska županija naručiti idejnu studiju, a Vukovarsko-srijemska s 50 posto sufinancirati troškove njezine izrade te provesti postupak jednostavne nabave za odabir izvoditelja studije. Razgovorima na sastanku sudjelovali su ispred Zadarske županije pročelnik Odjela za poljoprivredu i ribarstvo Daniel Segarić, a ispred Vukovarsko- srijemske pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić. Sastanak je, pak, sazvan nakon više razgovora o zajedničkoj inicijativi dvaju županija koji su, međutim, brzo prešli u konkretne dogovore nakon prvih analiza o obostranoj koristi ovog centra.

Suradnja dviju županija zamišljena je na način da bi uzgajivači svinja iz naše županije mesom za sušenje opskrbljivali Centar za preradu mesa u Ninu, čime bi se dobili visokokvalitetni proizvodi za domaća i inozemna tržišta.

Pročelnik Matić naglašava kako konačno idejno rješenje i koncept suradnje izrađuje Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te ističe kako je ovim projektom potvrđen nedvojbeni interes obje županije na koji način promišljati u razvijanju hrvatske poljoprivrede i ruralnog prostora i okupljanja neorganiziranih primarnih proizvođača u plasiranju poljoprivrednih proizvoda. “Kolega iz Zadarske županije i ja dobro znamo kako su naši župani zagovornici spajanja „zelene“ i „plave“ Hrvatske pa smo i dali ovaj prijedlog za navedeni projekt. Naša suradnja se ogleda u sklonosti da se temeljem relevantnih studija donese odluka o izgradnji pršutane u jednakom suvlasničkom udjelu, s modelom zajedničkog korištenja i upravljanja. Prvi korak u realizaciji ove ideje je izrada idejne studije u okviru koje bi se provelo istraživanje tržišta prodaje, analizirale potencijalne lokacije za izgradnju pršutane, analizirale alternativne veličine kapaciteta pršutane te predložili modeli korištenja i upravljanja pršutanom, uz naglasak kako će se izraditi studija isplativosti s tehnološkim elaboratom, financijsko-ekonomskom analizom te analizom izvora financiranja. Cilj je doći do proizvodnje 5.000 sušenih komada što je dobro rješenje za 50-tak malih proizvođača koji su zadovoljni s ovim prijedlogom. Na kraju, uvjereni smo kako će ovakav model s lakoćom zaživjeti jer sve pretpostavke postoje. A raste i svijest potrošača o dobrom, zdravom i vrijednom zalogaju. Možemo biti samodostatni u svakom smislu te riječi”, kaže Andrija Matić.

Ravnatelj zadarske županijske Agencije za ruralni razvoj AGRRA-e, Vladimir Kovačević, napominje kako je već potpisan i sporazum o izradi idejne studije, po kojemu se obje županije obvezuju financirati izradu Studije u iznosu do 30 tisuća kuna.

Planirano je da korisnici usluga ove pršutane budu lokalni agroturizmi i lokalni ugostitelji koji trebaju vrhunske suhomesnate proizvode za obavljanje svoje djelatnosti te lokalno stanovništvo za njegovu potrošnju. Grad Nin od početka podržava ovaj projekt a gradonačelnik Emil Ćurko ističe kako će ovaj projekt pomoći i slavonskim uzgajivačima svinjetine u plasmanu njihovih proizvoda, a istovremeno bi se omogućila dugo iščekivana komercijalna proizvodnja suhomesnatog proizvoda „ninskog šokola“, koji je zauzeo važno mjesto u gastronomiji zadarske regije. „Planirana je izgradnja proizvodnog pogona i sušare te prezentacijskog i prodajnog mjesta na području grada Nina u kojima bi se koristila isključivo domaća svinjetina s područja Vukovarsko-srijemske županije. U istim sušarama i pogonima će i građani moći, a sukladno važećim propisima, sušiti svoje proizvode te biti sigurni kako im je meso kontrolirano i da je proizvod zdravstveno ispravan. Unutar istog pogona bit će moguće proizvoditi i sušiti više suhomesnatih proizvoda od svinjetine, ali naglasak se stavlja na jedinstven autohtoni gastronomski suhomesnati proizvod koji se tradicionalno proizvodi u Ninu te susjednim mjestima i općinama. Ono što želim napomenuti, izuzetno mi je drago da na ovom projektu surađujemo s Vukovarsko-srijemskom županijom, ne samo zbog toga što imaju jako kvalitetno meso koje će nam slati za preradu, već i zato što ćemo na ovaj način pomoći njihovim poljoprivrednicima”, objašnjava Ćurko.

Inače, „ninski šokol“ ili u narodu znan kao šoko, suhomesnati je proizvod koji se dobiva od mesa svinjske vratine, a tretira se slično kao i pršut. Prvo treba tri do sedam dana ležati u čistoj morskoj soli, zatim se stavlja u kuhano crno vino, nakon čega se meso obloži s nekoliko mirodija, paprom, muškatnim oraščićem i klinčićem.

Tako pripremljeno meso stavlja se u posebno pripremljen ovitak i vezuje špagom. Zatim se stavlja par dana na dim i onda na vjetar, točnije, buru. Nakon nekoliko mjeseci sušenja, šokol je spreman za degustaciju. Začetci ove delikatese sežu sve do 17. stoljeća, a 2003. godine Turistička zajednica grada Nina krenula je s „Ninskom šokolijadom“, svojevrsnom manifestacijom kojim se želi promovirati ovaj jedinstveni gastronomski proizvod. U planu je šokol plasirati i na inozemno tržište, a upravo to je još jedna poveznica u nastojanjima dvaju županija. “Na našim marketinškim promidžbama delicija od crne slavonske svinje uvijek naglašavamo kako je sve GMO free, antibiotik free, hormoni free, te antistres pripravci free, a reakcije su na to bile izvanredne. Ljudi žele biti, da se malo našalim, “zdravi i debeli”. Turizam na Jadranu pokazao je kako stranci s oduševljenjem jedu naše proizvode, a istraživanje je potvrdilo kako su tome najskloniji Nijemci, Austrijanci i Talijani, a baš ti kupci su nam bliski i blizu. Naravno, na nama je da nađemo načina kako im to ponuditi”, poručuje Andrija Matić. Naglašava i kako su župani slavonskih županija kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, potvrdili kako im je zračna luka Klisa kod Osijeka strateški projekt i on bi u narednom vremenu trebao omogućiti brzu i sigurnu dostavu do bilo kojega tržišta u okruženju.

Aktualno

Europski tjedan sporta i u Vinkovcima: 13 vinkovačkih klubova promovirat će sport i zdrav život

Objavljeno

-

Napisao/la

    67 pregleda

Grad Vinkovci uključio se u Europski tjedan sporta, inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se ove godine diljem Europe održava po sedmi put. Glavna tema kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine. Inicijativa je i odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada.

Vinkovački sportski klubovi i udruge tako će od četvrtka 23. do četvrtka 30. rujna, kroz treninge, pokazne vježbe i dane otvorenih vrata, približiti svoje sportove onima koje zanima neki sport, ali možda nisu imali priliku isti doživjeti izbliza. Treninzi i vježbe bit će organizirani na novoizgrađenim sportskim terenima po vinkovačkim mjesnim odborima, a sve će kulminirati posljednjeg dana velikim predstavljanjem klubova u središtu grada.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost te ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu.

Nastavi čitati

Aktualno

HGK: U prošloj godini rasla dobit i zaposlenost, pad izvoza i investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    127 pregleda
Foto: HGK GK VU

Unatoč pandemiji, financijski pokazatelji gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini nešto su bolji od 2019, prezentirano je 12. sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar.

Završni izvještaji potvrđuju ostvarene ukupne prihode u iznosu od 22,7 milijardi kuna, odnosno rast od 16,2% u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtke su ostvarile ukupnu konsolidiranu dobit od 655 milijuna kuna što je rast od 8,4% u odnosu na 2019. U istom razdoblju broj zaposlenih u tvrtkama povećan je sa 20.923 na 21.156 uposlenih, odnosno porastao je za 1,1%. Prosječna neto plaća u VSŽ u 2020. godini iznosila je 4.749 kuna što iznosi 79,5% prosječne neto plaće u RH, odnosno 68,8% prosječne neto plaće grada Zagreba. Niža prosječna neto plaća ostvarena je samo u Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Najznačajnije djelatnosti prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2020. godini su opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (45%), trgovina na veliko i na malo (16%), prerađivačka industrija (14%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (11%) te građevinarstvo (7%). Što se tiče prerađivačke industrije koja je ostvarila 3,2 milijardi kuna ukupnih prihoda, najznačajnije poddjelatnosti su: prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja strojeva i uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda te proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme.

Izvoz tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije iznosi je 1,973 milijardi kuna što je smanjenje za 7,5% u odnosu na 2019. Investicije tijekom 2020. godine iznosile su 193 milijuna kuna što je smanjenje za 46%, a najviše su investirale tvrtke u djelatnostima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (32%), prerađivačka industrija (25%) te opskrbe vodom i komunalnih djelatnosti (28%). Prema podacima HZZ, prošle je godine u VSŽ podneseno je 4.145 zahtjeva za očuvanje radnih mjesta zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19, od toga je 88,5% zahtjeva odobreno te je isplaćeno 179,3 milijuna kuna potpora. Ove godine do 14. rujna predano je 2.478 novih zahtjeva od koji je 89,4% odobreno te je isplaćeno 52,7 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta.

Članovi Gospodarskog vijeća donijeli i odluku o dodjeli Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu i to u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki. Priznanja za najuspješnije tvrtke bit će uručena nagrađenima na sjednici Gospodarskog vijeća sredinom listopada. Sjednica je okončana izvješćem sa Skupštine HGK održane dan ranije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je novi zakon o HGK čija primjena kreće od 1. siječnja 2022. godine, a kojim se predviđa ukidanje članarine za preko 96% članica. Ovo promjena zahtijevat će dodatno smanjenje broja zaposlenih u HGK uz očuvanje županijskih komora i predstavništva HGK, a okosnica ušteda je digitalizacija poslovanja koja je ranije provedena kroz projekt Digitalna komora.

Nastavi čitati

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    1200 pregleda

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Na popisu se nalaze 64 ljekarne. Najviše ih je, 11, u Gradu Zagrebu, a najmanje, po jedna, u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji oni koji to žele, cijepljene mogu dogovoriti u četiri ljekarne. Riječ je o dvije Ljekarne Joukhadar u Vukovaru te Ljekarni Baturina u Vrbanji i Ljekarni Nikolina Jurčević u Ivankovu.

Svi koji su zainteresirani za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u ljekarnama trebaju kontaktirati odabranu ljekarnu s popisa kako bi od magistara farmacije dobili sve potrebne informacije o cijepljenju, poručuju iz Hrvatske ljekarničke komore.

Kako doznajemo od Nikoline Jurčević oni su s cijepljenjem krenuli po objavi Hrvatske ljekarničke komore, a već u prvom navratu u njihovoj ljekarni u Ivankovu cijepljena su 22 pacijenta, koji su došli po dogovoru te ništa od cjepiva nije bačeno.

 

Cijepljenje u ljekarnama zajednički je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19″.

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 16 minuta

Europski tjedan sporta i u Vinkovcima: 13 vinkovačkih klubova promovirat će sport i zdrav život

Grad Vinkovci uključio se u Europski tjedan sporta, inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se ove...

Aktualnoprije 1 sat

HGK: U prošloj godini rasla dobit i zaposlenost, pad izvoza i investicija

Unatoč pandemiji, financijski pokazatelji gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini nešto su bolji od 2019, prezentirano je 12. sjednici Gospodarskog...

Aktualnoprije 15 sati

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Na...

Aktualnoprije 16 sati

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima, 23. i 24. rujna

Treći put zaredom pred malim, ali i svim ostalim zaljubljenicima u književnost, manifestacija je pod nazivom Festival dječje knjige u...

Aktualnoprije 16 sati

Darko Jozinović novi je trener Cibalije

FOTO: Vinkulja.hr Nakon jučerašnjeg službenog priopćenja iz HNK Cibalije o odlasku braće Tomić s dosadašnjih funkcija, očekivalo se da će...

Aktualnoprije 17 sati

Prijedlog zakona o trajanju elektroničkih uređaja te jeftinom i dostupnom popravku

Europska komisija predstavit će u prosincu novi prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan...

Vijestiprije 18 sati

Reprezentacija predvođena Haluškom iz Rumunjske se vratila kao četvrta

Hrvatska socca malonogometna reprezentacija predvođena vinkovačkim kapetanom Josipom Haluškom vratila se s natjecanja na Kontinentalnom kupu u Rumunjskoj. Naši reprezentativci...

Vijestiprije 20 sati

Design4Pets: Namještaj za ljubimce kao dio interijera

Tvrtka Design4Pets jedinstvena je tvrtka na ovim prostorima. Njezina vlasnica Danijela Mihić kućnim ljubimcima život čini ljepšim, kvalitetnijim i udobnijim,...

Najčitanije