- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Požar koji je zahvatio dva prozora na zgradi vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, koji je oštetio i dio fasade pročelja, bio je poticaj da se počne razmišljati o obnovi cijeloga vanjskog dijela zgrade s ulične strane. Kroz potporu Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca ta ideja je prošle godine i zaživjela, a sada, kada su radovi završili, ova zgrada ponovno je postala ponos Vinkovaca. Ono što je zanimljivo, kroz ovaj projekt izgled Gimnazije doživio je određene promjene. Naime, konzervatori su radili prema razglednici na kojoj se vidi kako je zgrada Gimnazije izgledala 1912. godine i takav joj je izgled vraćen kroz ovu obnovu.
“Slika Gimnazije je slika Vinkovaca. Znamo da gotovo ne postoji razglednica Vinkovaca na kojoj nije i Gimnazija. Sama zgrada kao arhitektonsko blago, ali i ustanova kao simbol obrazovanja na ovim prostorima, ponos su grada“, poručio je prigodom današnjeg obilaska ove škole gradonačelnik Ivan Bosančić.
Najavio je ovom prilikom i skorašnje uređenje zgrada suda i muzeja, a kako bi veći dio središta grada bio novouređen i obnovljen.
“Ovo je divan osjećaj, kako za mene tako i za moje kolege i učenike. Napokon uživamo u onom na što smo navikli jer Gimnazija nije samo središte odgoja i obrazovanja nego i kulture. Ona je lice svega onoga što jedan grad je. Kako bi Vinkovci i okolina bili ljepši i bolji jako je važna kvaliteta rada ove ustanove, a koja se podiže i ovim uređenjem pročelja, što možemo zahvaliti osnivačima koji su prepoznali važnost toga da se svi djelatnici i učenici ove škole osjećaju ugodno”, istaknula je ravnateljica Ivana Biljan.
Župan Božo Galić također je, u pratnji županijske pročelnice za obrazovanje i kulturu Jadranke Mustapić Karlić, danas obišao Gimnaziju te poručio kako mu je uvijek drago doći u ovu školu čiji je bio i učenik, pogotovo kada su ovakve prigode u pitanju. Posebno je zadovoljan, dodao je, kada vidi da Vinkovci dobivaju svoj stari izgled, ali obnovljen.