-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Sljedeće nedjelje baka Eva se vraća u gradski park

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Priče bake Eve ponovno će zaživjeti. Šest korizmenih nedjelja spremno će dočekivati sve male i velike Vinkovčane i Vinkovčanke te ispred svoje kućice, na već poznatoj lokaciji u gradskom parku, pričati priče o običajima, tradiciji i vremenima naših starih.

Nakon što je za vrijeme Adventa ukrala svu pažnju, baka Eva vraća se u središnji vinkovački park, na omiljenu lokaciju mnogih mališana kojoj su svake subote pažljivo upijali što im ova mudra bakica ima za reći. Ovoga puta pričat će o Korizmi, o tome kako se nekada obilježavalo korizmeno vrijeme te što simbolizira svaka nedjelja kroz tih 40 dana. Svoju kućicu otvara u nedjelju 6. ožujka, „radno vrijeme” bit će od 17:30 do 18:30 i tako svake nedjelje do 10. travnja. Bakini vrijedni pomoćnici i ovoga će puta biti djeca udomitelja iz Udruge Cibale.

Svaka korizmena nedjelja ima svoje ime i na temelju njih pričat ću mališanima, ali i onim malo starijima, zanimljive priče o tome kako se nekada obilježavala Korizma. Tumačit ću im običaje, što znači pokora i odricanje, kako su se šarale šibe te kako se oblačilo. Djeca će od bake Eve saznati sve ono što možda nisu od svojih starih, da je potop trajao 40 dana, da je Mojsije bio na brdu Sinaj 40 dana ili da je Isus 40 dana bio u pustinji”, pojašnjava vinkovačka omiljena baka. Napominje kako će ovoga puta, umjesto s ušećerenim jabukama, dječicu dočekati s kokicama. „Dođite, družite se, čujte koju pametnu od side glave. Baka Eva vas opet čeka. Korizma nije samo odricanje od slatkiša i to je poruka koju želim poslati i djeci i odraslima”, poziva.

Sve te nedjelje uvod su za Uskrs i Cvjetnicu kada će biti prikazan običaj kićenja bunara. Uz baku Evu će tada, pojašnjava pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić, biti djevojčice kao čestitari koji ulaze u dvorište domaćina obučenih u narodnu nošnju i kite bunar cica-macama i narcisima. ”Najvažnija je ta interakcija s djecom u kojoj će saznati kako je to sve nekada izgledalo. Bit će opisani razni običaji, kako gradski tako i oni seoski, jer zašto naša djeca ne bi vidjela kako su korizmeni dani izgledali prethodnim generacijama”, kazala je Liščić Drmić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno