U ugodnoj atmosferi Galerije fotografije Meraja danas je otvorena izložba fotografija slavonskih šuma iz neobjavljenoga albuma vinkovačkog fotografa s početka 20. stoljeća povodom Dana grada Vinkovaca. Radi se o ciklusu fotografija Franje Körnera – “SLAVONSKI HRASTICI”.

Osobito značajan ciklus Franje Körnera predstavljaju snimke slavonskih šuma, pretežito hrastika, nastale od 1934. do 1940. godine. Šume je snimao za Brodsku imovnu općinu, a snimanje je nastavio odmah poslije umirovljenja njegova prethodnika Stjepana Kirschwenga (Budimpešta, 1865. – Vinkovci, 1935.), koji je šume snimao od 1880. do 1930-ih godina. Posavske šume hrasta lužnjaka bile su podijeljene pri ukinuću Vojne krajine (granice) na državne šume (23.000 ha), šume date Krajiškoj investicijskoj zakladi (17.000 ha) i šume imovnih općina (35.000 ha) kao zadružno vlasništvo bivših graničara, pravoužitnika. Najveće površine imala je Brodska imovna općina. Te su šume već 1875. godine razvrstane u šumske kotareve (srezove): Otok, Privlaka, Nijemci, Rajevo Selo, Gunja, Vrbanja, Cerna, Bošnjaci, Vinkovci, Ivankovo, Štitar, Beravci, Vrpolje, Topolje, Trnjani i Podvinje. Šumske sastojine imenovane su narodnim nazivima. Brodska imovna općina od 1880-ih godina prodavala je stare hrastove putem dražbi. Kupci su bili stranci i strane tvrtke. Prema kupoprodajnim ugovorima kupci su bili obvezni fotografirati kupljene sječine.

“Radi se o izložbi fotografija vinkovačkog fotografa koje su nastale od 1934. godine do 1940. Naime, radi se o tome da je za potrebe Brodsko imovne općine snimao slavonske hrastike. Prema uredbi svi hrastici koji su tada bili prodani morali su biti fotografirani. U sklopu istraživanja o povijesti fotografije u Vinkovcima profesor Šalić je došao do tog foto albuma čiji ćemo dio večeras imati priliku vidjeti. 97 fotografija je u albumu, a na izložbi je nešto manje. Fotografije su malog formata 6×9, dijelom su izložene u originalnoj veličini, a dio izložbe, tj. dio slika je u velikom formatu. Sam dojam o izložbi je nemoguće prenijeti riječima, posjetite izložbu i uvjerite se da su to iznimne fotografije jer one predstavljaju, osim dokumentarne građe, jednu sociološku studiju jer je iz fotografija moguće iščitati način života ljudi koji su tada živjeli i radili u šumama”, ovom prilikom istaknuo je Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci.

Izložba ostaje postavljenja do 3. rujna 2019. godine, a moguće ju je pogledati utorkom petkom i nedjeljom do 21. sat.