Povodom održavanja manifestacije “Slovenija u Slavoniji“, a u sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, danas i sutra Vinkovci su domaćini velikom broju gostiju i folklornih društava iz Slovenije, koji su ovom prilikom predstavili dio tradicijske ostavštine susjedne nam države. Sutra naš očekuje i drugi dio. Nastupaju slovenski tamburaši, folklor, puhački orkestri, ansambl usnih harmonika, ženski, muški i mješoviti pjevački zbor, a predstavit će se i kulinarska udruga s tradicionalnim slovenskim jelom i vinom.

Festival „Slovenija u Slavoniji“ udružuje članove različitih slovenskih udruga, folklornih, tamburaških i pjevačkih grupa te puhačkih orkestara koji svojim nastupima pokazuju dio slovenske kulture, tradicionalne gastronomije i običaja. Tako su danas nastupile folklorne skupine “Nasemh” iz Trebinja, “Vidovo” iz Šentvida pri Stični, DU Veliki Graber Večernja zarja, “Gornja Rodgona”, “Bled”, “Šmariječani” iz Pernice, “Dolsko“, “Razor Tolmin”, “Tine Rožanc Veterani” i Aktiv žena “Plamen”.

Sutra je pješačka zona rezervirana za nastupe Puhalnog orkestra Zarja Šoštanj, Društva “Ivo As Sladski Vrh“, Puhalni orkestar Pošta Maribor, Vokalno-instrumentalnu skupinu Kettejevci, Moški pevni zbor Talum Kidričevo, Mešani pevski zbor Georgios Piran, Senožeški tamburaški okestar, Moški pevski zbor Obrtnik Sl. Bistrica, Polskava, Mešani pevski zbor Jurij Vodovnik, Zreče, Mešani pevski zbor Pent akord, Ljubljana-Zalog i Instrumentalnu vokalnu skupina Halonga Cirkulane.

“S obzirom na to da je spomenuti događaj od iznimne važnosti za grad na području kulture, razvoja turizma i gospodarstva, očekuje se da će utrti nove puteve suradnje u budućnosti. U programu će sudjelovati više od 550 gostiju iz Slovenije koji će, osim prezentacije svoje kulturne baštine, razgledavati Vinkovce i druge slavonske gradove. Dolazak gostiju iz Slovenije prilika je za bolje pozicioniranje Vinkovaca kao destinacije“, istaknuo je Davor Mecanović, zamjenik pročelnika UO za kulturu i turizam.

Večeras je održana i svečana večera povodom održavanja manifestacije „Slovenija u Slavoniji“ gdje su uz pjesmu i ples družili svi sudionici ove manifestacije. Sve goste je uz zahvalu pozdravio gradonačelnik Ivan Bosančić te istaknuo: “Vinkovci imaju odličnu suradnju sa Slovenijom. Do sada nije bila ovakva na kulturnoj razini, ali na gospodarskoj je odlična. Iznimno mi je drago da ste danas ovdje i da ste nam uljepšali ovu manifestaciju. Od prošle godine se još priča kako je bilo i koliko ste uljepšali Vinkovačke jeseni i vjerujem da će ove godine biti još bolje. Razgledajte naše Vinkovce, probajte sve što imamo za ponuditi, stvorite neka nova sjećanja koja ćete prenijeti kada se vratite kući. Još jednom uživajte u Vinkovcima i vidimo se i nagodinu!“.