U auli vinkovačke Gimnazije danas je postavljena izložba fotografija pod nazivom “Snaga osjećaja”, koja je u Vinkovce stigla pod visokim pokroviteljstvom njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa, a uz potporu Zaklade “Sjećanje, odgovornost i budućnost”.

“Ova izložba, koju su pripremile povjesničarke Ute Frevert i Bettina Frevert, pripremljena je u povodu značajnih obljetnica koje su obilježene prošle godine, odnosno 100. obljetnice osnutka Weimarske Republike, 90 godina od početka gospodarske krize, 80. obljetnice napada na Poljsku i početka Drugog svjetskog rata, 75. obljetnice iskrcavanja saveznika u Normandiju, 70. obljetnice utemeljenja dvije njemačke države, 50. obljetnice promjene vlasti u Bonnu, 30. obljetnice mirne revolucije i 15. obljetnice proširenja Europske unije. Izložba sadrži 22 panela koji su postavljeni u A1 formatu i oko 140 povijesnih fotografija i faksimila, kao i multimedijske popratne ponude, poput pet filmskih isječaka s engleskim titlovima u trajanju od 5 minuta, a koji detaljno objašnjavaju pristup izložbi i aktualne reference civilnog društva”, objašnjava profesorica Irena Tomić.

Dodaje i da sažeti tekstovi potiču posjetitelje da se nose sa snagom osjećaja u prošlosti i sadašnjosti, te da izložba dosljedno provodi zahtjev za suvremenim referencama na povijesno-političko obrazovno djelo. Izložbu je u znak podrške širenju razumijevanja među narodima, koje Deutsches Sprachdiplom programom i programima međunarodne suradnje, posebice s Njemačkom, njeguje vinkovačka Gimnazija, ustupio Goethe Institut iz Zagreba. Svi zainteresirani građani izložbu mogu pogledati do četvrtka 20. veljače, od 7 do 19 sati.