16 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Šota: Hitnoj službi u Hrvatskoj potreban je helikopter za pomoć ljudima

Više od autora

- vl promo-

U Trakošćanu je održan 25. Međunarodni kongres Hitne medicinske pomoći. Na kongresu su predstavljeni pravci reorganizacije hitne službe u Hrvatskoj. Uz niz predavanja i radionica, praktični dio obuhvatio je vježbu spašavanja u koje su bile uključene sve žurne službe.

“Sinergija Hitnih službi treba biti stalna, konstantna, kao i vježba tijekom svih mjeseci u godini, a koju smo održali na ovom 25. kongresu”, poručuje predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota, dodavši kako svaki djelatnik mora znati što, kada i u kojem trenutku radi, stoga su vježbe prijeko potrebne. Zahvaljujući kolegama iz Italije i Slovenije, dodaje Šota, na vježbama je bio dostupan i helikopter, a u vježbi su bila osmišljena dva scenarija.

„Jedan je pad paraglajdera u krošnju drveta, kojeg je spašavala Gorska služba spašavanja te ga spustila s drveta do Hitne pomoći, a drugi je prometna nesreća u kojoj je čovjek ostao zarobljen u vozilu. Tu su nastupile i ekipe vatrogasaca i policije koje su osiguravale mjesto događaja, izbavile unesrećenog iz automobila i helikopterom ga prevezle do najbliže bolnice”, pojašnjava vježbe Šota, dodavši kako je tu riječ o „Zlatnom satu”, koji je svakako jedan od ciljeva reforme Hitne medicinske pomoći.


„Morat će se što prije poraditi na tome jer, spašavanje jednog ljudskog života je sasvim dovoljna za opravdanost posjedovanja helikoptera, koji nam je prijeko potreban, što je i jedan od ciljeva ovog kongresa, pokazati što nam to nedostaje i što trebamo poboljšati.”

Pravilo od kojeg je kongres i započet, objašnjava Danijel, je da svaki stanovnik, djelatnik i gost Republike Hrvatske ima pravo na istu, kvalitetnu i dobro educiranu i unificiranu hitnu medicinsku pomoć.

Ono što je najbitnije istaknut je Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći za kojeg se Hitna služba u Hrvatskoj bori. „Mi tog Zakona nemamo, a zakon je nešto što se mora ispoštovati. Želimo poboljšati kvalitetu naših žurnih službi, njihovu organiziranost i u prvom redu spremne za naše krajnje korisnike, a to su naši pacijenti.” Rad u Hitnoj službi jedan je od najstresnijih zanimanja po procjeni svjetskih stručnjaka, stoga su promjene nužne i dobrodošle.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno