Spačvu danas čini pet tvornica: pilana, parketarija, finala, tvornica furnira te tvornica bioenergenata. Zapošljava više od 850 radnika čime je jedan od vodećih poslodavaca, kako u Vinkovcima tako i u županiji. Najvećim dijelom su okrenuti izvozu na europska tržišta, a cilj je još jači iskorak u izvozu finalnih proizvoda, prvenstveno parketa, seljačkih podova i vrata, te proizvodnji bioenergenata u čiji pogon su u posljednje vrijeme uložena znatna investicijska sredstva.

Kapacitet proizvodnje bioenergenata, na razini godine, je 55 tisuća tona čime zauzimaju sam vrh na domaćem tržištu. “S proizvodnjom briketa koji za razliku od ostalih proizvoda iste namijene ima izvrsnu moć zagrijavanja te toplinu unutar peći zadržava iznimno dugo Spačva je počela davnih 80-tih godina prošlog stoljeća Zbog svojih prirodnih karakteristika i zahvaljujući svojoj visokoj gustoći i niskom sadržaju vlage, sagorijevaju mnogo sporije i uz manje dima od primjerice ogrjeva. Spačva briketi u potpunosti zadovoljavaju stroge ekološke standarde i spadaju u obnovljive izvore energije.”, rekao je Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.

Peleti su efikasan izvor topline. Sadrže vrlo nizak stupanj vlage i pepela. Iskoristivost svakog pojedinog peleta je gotovo 100%. Dok je kod ostalih izvora energije cijena sklona fluktuacijama, cijena peleta im nije podložna što svakako može biti presudna činjenica prilikom izbora načina grijanja. Kada je riječ o peletima Faletar kaže kako su s njihovom proizvodnjom krenuli 2008. godine. Ugašena je tijekom krize te ponovno pokrenuta 2012. godine i iz godine u godinu bilježi značajan rast proizvodnje i prodaje.

“Ove godine planiramo prodaju bioenergenata u vrijednosti 67 milijuna kuna. Prošle godine proizveli smo 40 tisuća tona peleta te 10 tisuća tona briketa. Za prvih osam mjeseci ove godine proizveli smo 10 % više nego u prošloj godini, a i prodali smo 10 % više.” kaže Faletar.

Spačva peleti, također, u potpunosti spadaju u obnovljive izvore energije te zadovoljavaju stroge kriterije proizvodnje prema ENplus standardu.

“S ciljem uvođenja iste kvalitete peleta u cijeloj Europi, 2011. godine su postavljeni novi standardi za kruta goriva iz biomase. Oni također uključuju standarde za drvne pelete (EN 14961-2) koje ENplus pomaže implementirati širom Europe. ENplus certifikat ne samo da ispunjava EN 14961-2 odredbe, već zahtjeva još strože kriterije u kvaliteti. ENplus trader certifikat garantira krajnjem kupcu da se radi o proizvodima koji zadovoljavaju standarde za drvne pelete (EN 14961-2). Spačva je prvi proizvođač u Hrvatskoj sa oba ENplus certifikata što drži i osigurava našu kvalitetu proizvoda i usluga na najvišoj razini.”, istaknuo je Faletar.

Spačva pelete redovno isporučuje u nekoliko osnovnih škola, a također stimulira prelazak i drugih ustanova na taj energent i financira kotlovnice na pelete, jer smatraju da se sve uloženo isplati za pet do sedam godina. Kada je riječ o prodaji bazirali su se isključivo na domaće tržište, a najviše peleta izvoze u Italiju i Srbiju.