30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Spačva nezadovoljna raspodjelom

Više od autora

- vl promo-
Nakon nedavnih rezultata javnog poziva za prodaju prostornog drva, Hrvatske šume u su objavile količine trupaca koje će se u ovoj godini rasporediti na 366 kupaca. Natječajem je drvoprerađivačima dodijeljeno ukupno 2,23 milijuna prostornih metara trupaca, priopćeno je iz Hrvatskih šuma. Raspodjela je provedena, kako se navodi, prema kriterijima iz pisma razumijevanja, strateškog dokumenta koji su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, s ciljem pravedne i transparentne raspodjele drvnog resursa te motiviranja proizvođača na realizaciju proizvoda visoke dodane vrijednosti, prije svega namještaja.

“Svjesni smo da pojedine velike tvrtke možda neće biti zadovoljne, ali kad bismo jednima odobrili više od onog što zadovoljavaju, nekom drugom bismo morali smanjiti količine. Potražnja kupaca trostruko je veća od dostupnih količina kojima raspolažu Hrvatske šume, no naše je trajno opredjeljenje načelo održivosti, što znači da se iz šume nikad neće uzimati više nego što prirašćuje”, navodi se u izjavi predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića.

“Nezadovoljni smo ovom raspodjelom. Naši drvoprerađivači u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobili su manju količinu trupaca u odnosu prema prošloj godini i jasno možemo reći da smo oštećeni i da nam je na ovaj način spriječen razvoj. Mi u Spačvi dobili smo istu količinu kao i lani, s tim što smo 2018. dobili deset posto manju količinu u odnosu prema 2017. Ako Istrijani i Dalmatinci imaju koristi od mora, mi smatramo da moramo imati koristi od našeg slavonskog hrasta”, izjavio je Josip Faletar, predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik Uprave Spačve.

“Nezamislivo je što drvopreradivači s istoka Hrvatske, odnosno prostora “gdje nastaje najveća količina hrastovih trupaca, ne mogu dobiti veće količine sirovine”.
Kada bismo imali količinu trupaca kojom bismo zaposlili kapacitete, a opravdali količinu od 86 tisuća kubika, mogli bismo zaposliti novih 200 ljudi – naglašava Faletar.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno