dav
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Prednosti i mogućnosti u potpori razvoja i širenju proizvodnje koje nudi Poljoprivredno- poduzetnički inkubator u Drenovcima, otvoren u rujnu 2016., prepoznao je i Đuro Ćosić iz Vrbanje. Kao dugogodišnji voćar i povrtlar odlučio je iskoristiti kapacitete, uslugu i logistiku inkubatora te proširiti asortiman svojih proizvoda i tako postati konkurentniji na tržištu. Inkubator omogućuje proizvodnju prehrambenih proizvoda najmom prostora i strojeva za preradu. Raspolaže dvama edukacijsko-proizvodnim postrojenjima za preradu voća i povrća te proizvoda od brašna i proizvodnim pogonom. Radimo sedam vrsta pekmeza, dvije vrste ajvara, ljuti i blagi, kuhamo i juhu od rajčice, a imamo i sedam vrsta likera. Možda ove godine budemo radili i papriku na ulju, imamo i još nekih zamisli do kojih smo došli u razgovoru s kupcima. Pokazali su interes i dali nam ideje za neke domaće proizvode koje možemo pripremiti i za koje vjerujem da bismo na tržištu dobro prošli – kaže Đuro. Ova godina, napominje, za voćare i povrtlare neće biti sjajna. “Najbolje smo prošli s jagodama, doduše, ne tako dobro kao lani, ali zadovoljni smo i ne možemo se požaliti.” – kaže. Ćosići imaju oko 14.500 sadnica jagoda i zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti nije bio problem pronaći kupce, jer za vrbanjske jagode mnogi već znaju. Voće i povrće godinama su isporučivali trgovačkim lancima, ali suradnjom nisu bili zadovoljni, jer su shvatili da mali proizvođači uvijek izvuku deblji kraj. Stoga su se okrenuli izravno građanima nudeći im domaće i zdrave proizvode prema vrlo pristupačnim, pa čak i simboličnim cijenama. Veliku većinu robe prodaju na području županjske Posavine, najviše u Županji. “Zadovoljan sam stalnim kupcima koji prepoznaju kvalitetan proizvod i žele znati što jedu, vjerujem da je zadovoljstvo obostrano. Dosta nam pomaže i Turistička zajednica Županje i mnogo robe plasiramo preko njih. Imamo i pojedine kupce koji prodaju na tržnici i od nas kupuju robu – nastavlja Ćosić. Ovih će dana, čim prispiju dinje i lubenice, Đuro i supruga Zdenka, koja je i nositeljica OPG-a Ćosić, krenuti put Jadrana, gdje već nekoliko godina na svoj način spajaju zelenu i plavu Hrvatsku. Turistima u šibenskom kraju ponudit će svoje domaće proizvode iz srca Cvelferije. Napominju da su u samom startu troškovi koje će imati veći u odnosu prema lani, prije svega što se tiče dostave robe na odredište. Skočila je cijena goriva, cestarine su poskupjele, a zakup za dva kvadrata prodajnog prostora je 6000 kuna mjesečno. A razlika u cijeni voća i povrća na moru i na kontinentu, kažu, baš i nije velika. Smatraju da se isplati dati kunu više i jesti zdravu i provjerenu hranu s domaćih OPG-ova.