Foto: Komunalac Županja

Gradsko vijeće Županje jednoglasno je nedavno dalo zeleno svjetlo pripajanju Komunalnog trgovačkog društva Gunja d.o.o. društvu preuzimatelju, a to je Komunalac d.o.o. Županja. Naime, primjenom paketa zakona iz područja vodnog gospodarstva okrupnjuju se vodovodi i propisana je obveza integracije postojećih javnih isporučitelja pripajanjem najvećem postojećem javnom isporučitelju vodnih usluga na pojedinom uslužnom području. Uvjet za uspostavu uslužnih područja jest isporuka najmanje 2.000.000 kubika vode godišnje, a to u našoj županiji imaju vinkovački i vukovarski vodovod.

Komunalac Županja ima godišnju isporuku od 691.000 kubičnih metara vode i ne ispunjava zakonski minimum. Predviđeno je tako da ta tvrtka više ne može biti javni isporučitelj vodnih usluga i imati svoje uslužno područje te da će se prema Nacrtu uredbe o uslužnim područjima morati pripojiti društvu preuzimatelju, odnosno Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji.

No u prijelaznim i završnim odredbama Zakona o vodnim uslugama predviđene su određene iznimke, u kojima Županjci vide svoju šansu kako sačuvati Komunalac, zadržati njegovu pravnu osobnost i izboriti se za uslužno područje. “U određenim slučajevima, po strogo određenim uvjetima, isporučitelj može ostati i netko s distribucijom između 800.000 i milijun kubika vode godišnje i tko ima veliku efikasnost, a mislim da je mi imamo. Udružit ćemo se s Gunjom, koja ima godišnju isporuku vode od 110.000 kubika, i zajedno ćemo ukupno imati 801.000 kubika i time zadovoljiti kriterij o količini isporučene vode, a mislim da udovoljavamo i svim drugim traženim uvjetima”, objasnio je za Glas Slavonije direktor Komunalca Županja Ilija Lešić.

Najavio je i nastavak razgovora s Općinom Drenovci o pripajanju njihovog komunalnog društva. Dodaje da je Komunalac Županja na popisu Hrvatskih voda među najuspješnijim tvrtkama koje rade najkvalitetnije projekte i koje imaju punu efikasnost.

Jedan je od rijetkih isporučitelja vodnih usluga koji je samostalno uspješno proveo EU projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja”, sagradio uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja pročišćavanja koji postiže izvanredne rezultate. U posljednjih 15 godina u infrastrukturu ove tvrtke uloženo je 150 milijuna kuna i 20 milijuna kuna u opremu i vozila.