23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Spavamo kraće, ali će dan biti puno duži

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Sa subote na nedjelju spavat ćemo sat kraće. I ne, nije to prvoaprilska šala. Promjena kazaljki s 2 na 3 sata ujutro i prelazak na ljetno računanje vremena ove će se godine dogoditi posljednje nedjelje u ožujku. Osim što spavamo sat kraće, podrazumijeva se kako se dan produljuje.

Osim toga, nije zgorega ponoviti obavijest svim vozačima da ljetnim računanjem vremena dnevna ili kratka svjetla više ne moraju biti upaljena na motornim vozilima tijekom vožnje po danu, osim kod vozača motocikala i mopeda kod kojih je to obveza tijekom cijele godine. Ovo pomicanje sata najavljeno je direktivom Europske Unije iz 2016. budući da se piše za nekoliko godina unaprijed, a svake godine usvaja je i Vlada Republike Hrvatske na nekoj od svojih sjednica.


Na taj se način iskorištava prirodno sunčevo svjetlo i tako štedi energija. Pomicanjem kazaljke pomiče se i vrijeme unutar kojeg će se električna energija obračunavati po višoj, odnosno nižoj tarifi. Niža tarifa dosada je vrijedila od 21:00 do 7:00, a sad će se obračunavati u periodu od 22:00 do 8:00 sati ujutro. Dobro rješenje bilo bi da odemo spavati u isto vrijeme kao što smo išli i prije pomicanja kazaljki na satu. Ako smo išli spavati u 22 sata, onda trebamo tako činiti i dalje bez obzira na to što sat pokazuje 23 sata.

Takvo računanje vremena trajat će sve do 29. listopada kada će se kazaljke pomicati za jedan sat unatrag pa će 3 sata ujutro ponovno postati 2 sata i tada će započeti zimsko računanje vremena. Vlada je Uredbom o ljetnom računanju vremena odredila od kada će vrijediti ljetno računanje vremena sve do 2026. godina. Prije nekoliko godina Europska komisija pokrenula je inicijativu za ukidanjem pomicanja kazaljki na satu, ali nije zaživjela unatoč tomu što su se milijuni građana izjasnili za to. Zemlje, članice EU, nisu se mogle usuglasiti o tome žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno