25 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

Spomenar gradu i njegovim ljudima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon trideset godina, Antun Smajić, svima nam poznat kao Smajo, odlučio je svoje fotografije iz Domovinskog rata skupiti na jedno mjesto i pokazati svojim Vinkovčanima kroz izložbu Vinkovci ’91. Iako je prikazan velik broj fotografija, radi se zapravo tek o djeliću bogatog opusa ratnih fotografija nastalih iz Smajinog objektiva.

Samozatajna legenda Vinkovaca, dobri duh našega grada i vinkovačke fotografije, Antun Smajić Smajo, došao je do svoje prve samostalne izložbe. U Galeriji fotografija Meraja večeras je otvorena izložba njegovih fotografija što su u nekoliko ratnih godina nastale u Vinkovcima, izložba koja će mnoge naše građane vratiti u neka druga vremena i podsjetiti na sva zbivanja koja su zadesila grad. Unatoč granatama koje su svakih nekoliko trenutaka padale na Vinkovce, Smajić se nije ustručavao uzeti fotoaparat i dokumentirati trenutno stanje. Kako nam je rekao, sve je to radio – na biciklu.

„Cijeli život slikam, od svog prvog odlaska na more, tako da je meni to bilo normalno. Kad je došao rat, propala je firma u kojoj sam radio i ostao sam bez posla, a tada mi je to dobro došlo jer samo mogao slobodno fotografirati“, priča nam Smajo te dodaje kako bi o svakoj nastaloj fotografiji imao nešto za reći i da svaka od njih priča neku svoju priču.

„Odlučio sam ne dodavati nikakav tekst. Ovu izložbu radim za Vinkovčane i njima nema potrebe ništa objašnjavati jer sve razumiju iz slika. Nitko ne želi da sva ta događanja odu u zaborav“, dodao je.

Za izložbu Vinkovci ’91 možemo reći kako je svojevrsni spomenar gradu. Prikazuje ljude, ulice, zgrade i gotovo svaki kutak grada ima nešto za reći. Kako je istaknuo Dražen Bota, predsjednik Foto kluba Vinkovci, radi se o izložbi koju ne treba gledati u više navrata jer toliko je bogata informacijama i ljudima gdje se moramo svega podsjećati. Dobar je podsjetnik, ali ne treba dugo ostati u njoj.

„Smajo je dobri duh vinkovačke fotografije, osoba s kojom je teško napraviti ovako veliku izložbu s obzirom da ga krase vrline, odnosno mane neambicioznog i neafirmativnog. Šalu na stranu, ovo je tek mali dio bonusa koji je on svakako zaslužio i prema tome ovo je prva njegova samostalna izložba u životu. Bio bih sretniji da su motivi drugi jer je on bio puno kreativniji do 90-ih godina, pionir je filma i amaterskog filma, svestrani kreativac koji se pokazao u brojnim disciplinama, a najmanje u fotografiji“, rekao je Bota.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno