Dani obrane i dani općine Nuštar, koji se obilježavaju početkom listopada u spomen na herojsku obranu Nuštra i sjećanje na tragediju okupiranih Marinaca i Cerića, ove godine bit će posebno svečani. Nuštar će dobiti Trg hrvatskih branitelja i Spomenik obrani Nuštra.

Spomenik obrani Nuštra potpisuje umjetnik Ivan Matković-Lasta, hrvatski branitelj, zapovjednik obrane Bogdanovaca, a idejno rješenje uređenja trga Marko Vidić. Tako će uz Trg dr. Franje Tuđmana, koji je postao omiljeno okupljalište Nuštaraca svih generacija, Nuštar sada dobiti i Trg hrvatskih branitelja na kojem će u programu Dana obrane i dana Općine Nuštar, 5. listopada u 12 sati, biti otkriven Spomenik obrani Nuštra. Nuštar je, poznato je, bio prva linija obrane u Domovinskom ratu. Na selo je palo više od 100 tisuća projektila i potpuno je razrušeno, a u obrani su poginula 94 branitelja iz svih krajeva Hrvatske dok ih je oko 280 ranjeno. U Domovinskom ratu život je izgubilo 56 Nuštaraca. Sada će, ističu u općinskoj Upravi, nakon 27 godina Nuštar dobiti trg i spomenik koji će biti trajni spomen na sve hrabre ljude koji su branili Nuštar i na bitku za Nuštar koja je bila jedna od presudnih bitaka Domovinskog rata.

Program Dana obrane i dana općine Nuštar počinje 29. rujna i traje do 7. listopada. Kao i uvijek okosnica programa, ispunjenog različitim događanjima, ponajprije je sjećanje na početak listopada 1991. godine i najteže dane Domovinskoga rata. Tako će ove godine biti upriličena i premijera dokumentarnog filma “Zaboravljena bitka Nuštar ’91.”, autora Hrvoja Đuke Bičanića.