Foto: Ivan Gale

Središnji vinkovački park Dan grada dočekao je u novom ruhu nakon opsežnih radova koji su obuhvatili komunalnu infrastrukturu, spomeničke sastavnice i zelenilo. Sudeći po reakcijama mnogih građana, Vinkovčani su zadovoljni izgledom parka koji čini srce stare barokne jezgre grada.

Obnova parka počela je prošle godine, a do njezina završetka ovih dana odrađen je velik posao koji je obuhvatio niz različitih segmenata koji su na kraju dali jedinstvenu vizuru središta grada u kojoj sada mogu uživati i Vinkovčani i svi koji dolaze u grad. Idejno rješenje rekonstrukcije parka radila je krajobrazna arhitektica mr.sc. Ivanka Mlinarić iz Zagreba, a sve je počelo i završilo sa zelenilom. Tako je prošle jeseni, nakon što su uklonjena bolesna i oštećena stabala, posađeno 35 novih stabala, 20 sadnica pitomog kestena, 2 lipe, 2 sadnice običnog javora te 11 sadnica ukrasnog javora koji čine novi drvored ispred zgrade Hrvatskih šuma, Župnog ureda i crkve Sv. Euzebija i Poliona. Ovih dana, pak, kraj svih radova označilo je sijanje trave koja će uskoro stvoriti zeleni tepih parka.

A tijekom radova koji su počeli u travnju ove godine u cijelosti je obnovljena komunalna infrastruktura parka. Rekonstruirane su staze pri čemu je i dalje očuvana povijesna matrica šetnice uz proširenje pješačke površine ispred crkve, a istodobno obavljena je i rekonstrukcija cjevovoda te je postavljen sustav navodnjavanja koji je, kako ističe Dalibor Šandrk, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i uređenje grada, novina u odnosu na prije. Park je dobio i novu komunalnu opremu, a u novom sjaju zablistala je i fontana-vodoskok.

Prva fontana-vodoskok, inače, u parku je postavljena 1960-tih, a prvi put je preuređena u sklopu velike rekonstrukcije parka 1987. godine te je postala mjesto okupljanja građana. S vremenom ponovno je zapuštena, a do novog uređenja dolazi nakon završetka Domovinskog rata kada je unutar fontane postavljeno spomen obilježje stradalima u Domovinskom ratu “Hrvatska ruža”, rad akademskog kipara Ivana Križanca koji predstavlja život, smrt, borbu i pobjedu kao nerazdvojne elemente življenja. U aktualnoj obnovi parka, temeljenoj na posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela, Povijesnoj studiji, Studiji obnove te Idejnom projektu obnove parka, koji potpisuje Ured ovlaštene krajobrazne arhitektice mr.sc. Ivanke Mlinarić, izrađeno je i Idejno rješenje sanacije fontane kojim je zadržana postojeća geometrije i položaj u prostoru te spomen obilježje uz modernizaciju vodoskoka i rasvjete.

Foto: Ivan Gale

Ukupna vrijednost komunalnih radova uređenja vinkovačkog središnjeg parka je oko 3 milijuna kuna, a istodobno s obnovom i modernizacijom komunalne infrastrukture i zelenila tekla je i obnova spomenika Svetog Trojstva, a u parku je prošle godine postavljen i jedan novi spomenik, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, spomenik banu Vinkovčaninu Josipu Šokčeviću.