25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Srđan Lukić, paroh vinkovački: Crkva je u teškim vremenima brod spasenja i nositelj poruke mira

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Pravoslavni vjernici danas, prema julijanskom kalendaru, slave najveći kršćanski blagdan Uskrs tradicionalno u krugu obitelji.

U ova teška vremena velikih iskušenja, bolesti, ratova i raznih nepravdi, Crkva se javlja kao brod spasenja i donosi poruku mira. U ovo vrijeme velike otuđenosti, kada čovjek traga za smislom i pravdom u svijetu, Crkva donosi poruku ljubavi, uvodno ističe u poruci i čestitki upućenoj vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti jerej Srđan Lukić, paroh vinkovački.

„Ova dva načela koja propoveda Crkva, svoj izvor nalaze u Vaskrslom Gospodu Isusu Hristu. On je Taj Koji je pozivao i danas poziva sve ljude da tvore mir i da imaju ljubavi među sobom. Nema veće ljubavi od one da neko život svoj položi za bližnje svoje. Tu je zapovest Gospod Hristos prvo ispunio, pa je tek onda ostavio nama kao zaveštanje, upravo na dan svoga stradanja, svoga raspeća, i svoje smrti. Iz svoje beskonačne i nesebične ljubavi On je sve podneo radi nas i našega spasenja”, poručuje Lukić.

„Hristos je vaskrsao iz mrtvih, a time je podario i nama život večni te je upravo zbog toga vera u Vaskrsenje Hristovo temelj hrišćanske vere. Upravo to svedoči i Sveti apostol Pavle kada kaže da je Vaskrsenje Hristovo najvažniji događaj u istoriji našeg spasenja. „Ako Hristos ne ustade, uzalud je propoved naša, uzalud je vera naša!” (1. Kor. 15,14) Ali, Hristos je vaskrsao i evo, apostol Pavle i ostali apostoli, bili su spremni da svoje živote polože za tu veru koju su propovedali svim ljudima, pa se propoveda i nama danas, da njome živimo i udostojimo se Carstva Božjega”, kaže paroh vinkovački koji ovim putem svoje vjernike poziva na proslavu Svete uskrsne Liturgije u hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Vinkovcima, u nedjelju u 10:00 sati. „U iščekivanju Praznika nad Praznicima, Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, želim svima pre svega krepko zdravlje, da ovaj veliki praznik proslavimo u izvornom duhu naše Pravoslavne vere – u miru, molitveno i pobožno, s duhovnom radošću kroz učestvovanje na Svetim Bogosluženjima jer samo tako ostvarujemo zajednicu ljubavi s Bogom i zajednicu jednih s drugima. Neka bi se Gospod, koji u osvitku prvoga dana sedmice, ponovo stvara, raspadljivo pretvara u neraspadljivo, truležno čini netruležnim, ustaje iz groba i objavljuje svima: Radujte se! Radujte se jer vam dajem radost neoduzimljivu! uselio u naša srca, doneo nam mir, radost, veru, ljubav, nadu i utehu u ova smutna vremena. Neka je svima blagosloven Praznik nad Praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista uz radosni pozdrav: HRISTOS VASKRSE! – VAISTINU VASKRSE!, stoji u uskrsnoj čestitki jereja Srđana Lukića, paroha vinkovačkog.

Sveta uskrsna Liturgija u hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Vinkovcima je počinje u 10:00 sati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno