U hotelu “Admiral” u Vinkovcima obilježava se u nedjelju, 28. listopada, 25. obljetnica osnutka Kulturnog društva Rusina grada Vinkovaca. Svečanost, koja počinje u 16 sati, nastala je pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca.

Napravit ćemo jednu malu manifestaciju na kojoj ćemo predstaviti što smo posljednjih 25 godina radili. Posjetitelje očekuje video retrospektiva Društva na kojoj će, uz povijest, biti prikazane naše izvedbe starih izvornih narodnih pjesma koje je na jednom mjestu objedinio naš nekadašnji dirigent, Zoran Cikovac”, najavila je predsjednica Društva, Melanija Pap.

Da ne bude sve samo na traci, posjetiteljima će u nedjelju članovi Društva izvesti dvije pjesme uživo, a najavljuju i nastup dvoje najmlađih članova. Potonji će izvesti dvije pjesme koje su naučili na seminaru rusinskog jezika u Orahovici. Uz to će članica i pjesnikinja Ana Harhaj pročitati svoje dvije pjesme, a nakon formalnog dijela, slijedi druženje okupljenih.

Uvijek nam je lijepo kad se sastanemo i idemo nastupati. Mi smo malo društvo, ali smo uvijek složni”, rezimirala je predsjednica posljednjih 25 godina.

Kulturno društvo Rusina grada Vinkovaca trenutno broji oko 20 članova, dok njih 10 do 15 aktivno nastupa. Unatoč nedostatka omladine, ne odustaju. Kroz sve ove godine, napominje Pap, uvijek su nastojali, da uz Društvo, promoviraju i Republiku Hrvatsku.