27 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. lipnja 2022.

Srijeda na Animafestu: VR, borba protiv komunista i Majstori animacije

Više od autora

- vl promo-
f_animafest_program-srijedom_ST

Veliko natjecanje kratkometražnog filma nastavlja se u srijedu, i to od 20 sati u Europi, a nakon projekcije slijedi razgovor s autorima. Izdvojimo naslove Valovi ’98 (Ely Dagher), dobitnika nagrade Palme D’or za kratkometražni film na festivalu u Cannesu, Petominutni muzej festivalskog gosta Paula Busha, animiranu šetnju muzejom Ermitaž u Sankt Peterburgu, za čije bi razgledavanje inače trebalo prehodati 20 kilometara, Only lovers leave to die hrvatskog autora Vladimira Kanića ili Nesretno sretannadolazećeg engleskog autora Petera Millarda.

Ako ste pak propustili svečano otvaranje Animafesta, na kojem su prikazani filmovi iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1, prigodu za nadoknađivanje imate već u 13 sati u kinu Europa.

Program dugometražnog natjecanja nastavlja se od 20 sati u kinu Tuškanac projekcijom Čarobne planine Ance Damian. Posrijedi je animirana doku-drama o životu Adama Jaceka Winklera, neobuzdanog poljskog izbjeglice u Parizu, koji, želeći promijeniti svijet 80-ih godina prošlog stoljeća, počinje samog sebe zamišljati kao viteza i odlazi, oboružan amaterizmom i hrabrošću, boriti se uz bok zapovjedniku Massoudu protiv Sovjeta u Afganistanu. U svjetlu 11. rujna 2001, njegova sudbina zrcali sudbinu pojedinca u razvoju povijesti, kao i čovjekovu introspekciju o vlastitoj sudbini.

Drugi naslov dugometražnog natjecanja – Psihonauti, zaboravljena djeca – na programu je od 22 sata u kinu Europa, a potom slijedi razgovor s Albertom Vázquezom, koji je film režirao u tandemu s Pedrom Riverom.

U sklopu programa proširene animacije nikako nemojte propustiti prošetati virtualnom stvarnošću u eksperimentalnoj interaktivnoj instalaciji PIEdeck, i to od 17 do 20 sati u Oktogonu.

Scanner, simpozij o suvremenoj animaciji, nastavlja s radom u Zagrebačkom plesnom centru, a u srijedu donosi panele na kojima možete više saznati o Zagrebačkoj školi animacije, upoznati aktualne animacijske trendove te saznati više o odnosu animacije i računalnih igara. Ulaz je – slobodan.

Besplatno je moguće pogledati i čak tri sjajna programa iz segmenta Majstori animacije: 3X3, koji je posvećen ovogodišnjim članovima žirija (Peter Lord, Raimund Krumme i Cecilia Traslaviña), čije filmove pogledati možete od 15.30 u kinu Europa.

Istovremeno u kinu Tuškanac prikazuje se retrospektiva  Hrvatskog animiranog filma iz 1968. (izdvojimo primjerice Opera Cordis Dušana Vukotića), dok je od 17.30 u istom kinu na programu retrospektiva hrvatskog majstora animacije Vatroslava Mimice.

U 17.30 u Zagrebačkom plesnom centru u sklopu natjecanja studentskog filma – među inim – pogledajte Velodrool (Sander Joon), priču o neobičnoj utrci biciklista ovisnog o cigaretama, Riba je ono za čime  žudim (Yao Xiang) o djevojčici koja odbija pojesti obrok koji su joj pripremili roditelji, Poslije kraja (Sam Southward), koji duhovito zaključuje da nije najgore biti posljednji, već pretposljednji čovjek na svijetu, ili Merlot (Marta Gennari, Giulia Martinelli), svojevrsnu parafrazu Crvenkapice. Sve projekcije filmova iz studentskog natjecanja besplatne su, a nakon svake slijedi razgovor s autorima.

U 18 sati u Medijateci Francuskog instituta održat će se promocija dviju knjiga. Animation: A WorldHistory Giannalberta Bendazzija u tri sveska najveći je, najdublji i najsadržajniji tekst ovakve vrste, potaknut idejom da animacija kao umjetnička forma zaslužuje svoje mjesto u znanosti. Opsesija.Perverzija. Pobuna. Uvrnuti snovi srednjoeuropske animacije zbornik je članaka posvećenih subverzivnim i potisnutim motivima prisutnim u animiranim autorskim filmovima iz Višegradske skupine zemalja (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) i Italije.

Konačno, od 22 sata ne propustite izbor ponajboljih animiranih videospotova u programu Kino za uši, i to na novoj festivalskoj lokaciji, Swanky Monkey Gardenu u Ilici 50.
Detalje navedenih, ali i svih ostalih programa potražite u RASPOREDU.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno