Kontaktirajte nas

Film

Srijeda na Animafestu: VR, borba protiv komunista i Majstori animacije

Objavljeno

-

f_animafest_program-srijedom_ST

Veliko natjecanje kratkometražnog filma nastavlja se u srijedu, i to od 20 sati u Europi, a nakon projekcije slijedi razgovor s autorima. Izdvojimo naslove Valovi ’98 (Ely Dagher), dobitnika nagrade Palme D’or za kratkometražni film na festivalu u Cannesu, Petominutni muzej festivalskog gosta Paula Busha, animiranu šetnju muzejom Ermitaž u Sankt Peterburgu, za čije bi razgledavanje inače trebalo prehodati 20 kilometara, Only lovers leave to die hrvatskog autora Vladimira Kanića ili Nesretno sretannadolazećeg engleskog autora Petera Millarda.

Ako ste pak propustili svečano otvaranje Animafesta, na kojem su prikazani filmovi iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1, prigodu za nadoknađivanje imate već u 13 sati u kinu Europa.

Program dugometražnog natjecanja nastavlja se od 20 sati u kinu Tuškanac projekcijom Čarobne planine Ance Damian. Posrijedi je animirana doku-drama o životu Adama Jaceka Winklera, neobuzdanog poljskog izbjeglice u Parizu, koji, želeći promijeniti svijet 80-ih godina prošlog stoljeća, počinje samog sebe zamišljati kao viteza i odlazi, oboružan amaterizmom i hrabrošću, boriti se uz bok zapovjedniku Massoudu protiv Sovjeta u Afganistanu. U svjetlu 11. rujna 2001, njegova sudbina zrcali sudbinu pojedinca u razvoju povijesti, kao i čovjekovu introspekciju o vlastitoj sudbini.

Drugi naslov dugometražnog natjecanja – Psihonauti, zaboravljena djeca – na programu je od 22 sata u kinu Europa, a potom slijedi razgovor s Albertom Vázquezom, koji je film režirao u tandemu s Pedrom Riverom.

U sklopu programa proširene animacije nikako nemojte propustiti prošetati virtualnom stvarnošću u eksperimentalnoj interaktivnoj instalaciji PIEdeck, i to od 17 do 20 sati u Oktogonu.

Scanner, simpozij o suvremenoj animaciji, nastavlja s radom u Zagrebačkom plesnom centru, a u srijedu donosi panele na kojima možete više saznati o Zagrebačkoj školi animacije, upoznati aktualne animacijske trendove te saznati više o odnosu animacije i računalnih igara. Ulaz je – slobodan.

Besplatno je moguće pogledati i čak tri sjajna programa iz segmenta Majstori animacije: 3X3, koji je posvećen ovogodišnjim članovima žirija (Peter Lord, Raimund Krumme i Cecilia Traslaviña), čije filmove pogledati možete od 15.30 u kinu Europa.

Istovremeno u kinu Tuškanac prikazuje se retrospektiva  Hrvatskog animiranog filma iz 1968. (izdvojimo primjerice Opera Cordis Dušana Vukotića), dok je od 17.30 u istom kinu na programu retrospektiva hrvatskog majstora animacije Vatroslava Mimice.

U 17.30 u Zagrebačkom plesnom centru u sklopu natjecanja studentskog filma – među inim – pogledajte Velodrool (Sander Joon), priču o neobičnoj utrci biciklista ovisnog o cigaretama, Riba je ono za čime  žudim (Yao Xiang) o djevojčici koja odbija pojesti obrok koji su joj pripremili roditelji, Poslije kraja (Sam Southward), koji duhovito zaključuje da nije najgore biti posljednji, već pretposljednji čovjek na svijetu, ili Merlot (Marta Gennari, Giulia Martinelli), svojevrsnu parafrazu Crvenkapice. Sve projekcije filmova iz studentskog natjecanja besplatne su, a nakon svake slijedi razgovor s autorima.

U 18 sati u Medijateci Francuskog instituta održat će se promocija dviju knjiga. Animation: A WorldHistory Giannalberta Bendazzija u tri sveska najveći je, najdublji i najsadržajniji tekst ovakve vrste, potaknut idejom da animacija kao umjetnička forma zaslužuje svoje mjesto u znanosti. Opsesija.Perverzija. Pobuna. Uvrnuti snovi srednjoeuropske animacije zbornik je članaka posvećenih subverzivnim i potisnutim motivima prisutnim u animiranim autorskim filmovima iz Višegradske skupine zemalja (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) i Italije.

Konačno, od 22 sata ne propustite izbor ponajboljih animiranih videospotova u programu Kino za uši, i to na novoj festivalskoj lokaciji, Swanky Monkey Gardenu u Ilici 50.
Detalje navedenih, ali i svih ostalih programa potražite u RASPOREDU.

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Film

27.7.1978. | Tetovirana veza

Objavljeno

-

Napisao/la

    136 pregleda

Foto: Yan-Chien Chuang

Na današnji se dan 27. srpnja 1978. godine održala hongkonška premijera black-exploatation martial arts filma “Tetovirana veza” (E yu tou hei sha xing | The Tattoo Connection),

Banda na čelu s gazdom Lokom (Chan Sing) krade dijamante od osiguravajuće agencije te traže kupca. Agencija šalje svog najboljeg agenta, bivšeg  CIA operativca Lukasa (Jim Kelly), na lice mjesta u Hong Kong da istraži slučaj. Kelly ipak više vremena provodi po noćnim klubovima “to busy lookin’ good” nego što istražuje slučaj. Međutim, uspijeva izvući informaciju od jednog člana bande i polako ulazi u trag Loku i ekipi. Uz gazdu Loka, bandu čine još nekoliko opasnih faca koji vrijeme provode u obračunima sa drugim bandama i maltretiranju ljudi. Gazda Lok najviše povjerenja ima u Dong Toa (Dorian Tan) koji kontrolira robu i pokušava je prodati prije nego li je se Lucas dočepa. Dong sve vrijeme ima moralne nedoumice u vezi posla koji obavlja i tu dolazi u sukob sa samim sobom, napustiti bandu ili do kraja ostati nedorečen.

U međuvremenu, banditi saznaju za Lukasa i Chan Sing šalje svog glavnog tjelohranitelja (Bolo) da ga ubije. Međutim, Kelly je već na brodu – glavnom sjedištu bande odakle planiraju kriminalne aktivnosti, između ostalog i preprodaju droge – i sve je spremno za finalni obračun…

Tipični eksploatacijski kung fu film tog doba. Nakon što se Jim Kelly ulogom nepotkupljivog Williamsa, proslavio u tada (i danas) izuzetno popularnog filma “U zmajevom gnijezdu” (1973.), kojega je režirao Robert Clouse, nije trebalo dugo čekati da se Kelly vrati na veliki ekran i zasja u vlastitom filmu. Pogotovo, što je Bruce Lee tada već bio mrtav.

Samo godinu poslije isti redatelj Clouse poseže za Kellyjevim vještinama i mišićima u filmu “Black Belt Jones” pokušavši njime stvoriti tamnoputog “afričkog Bruce Leeja”. Iako dominantan, pokazalo se da Jim Kelly nema niti približnu karizmu koju je posjedovao Bruce Lee i vrlo brzo postaje dijelom eksploatacijsko-borilačke mega produkcije, u kakvu se definitivno ubraja i ovaj naslov “Tetovirana veza”. Film kojega biste obično pogledali jednom u životu!

Iako se ponegdje vodi kao nastavak “Black Belt Jonesa”, stvarno, “Tetovirana veza” nema nikakve veze sa svojim prethodnikom, naravno, izuzev glavnog glumca Jima Kellyja, za što su producenti bili svjesni da je taj brend možda značajniji od onoga kojega će Kelly stvoriti u tada novom filmu. I bili su u pravu.

Film je režirao Tso Nam Lee a filmu glume, osim spomenutih, Kellyja, Singa i Tana, legendarni Bolo Yueng, Nami Misaki, Norman Wingrove, Bobby Canaverro i drugi.

“Tetoviranu vezu” mogu preporučiti uglavnom fanovima Jim Kellya (1946-2013). Za istinske ljubitelje kung fu filmova ovdje nema ničega što već nisu vidjeli, a za sve ostale ovaj film vjerojatno nije najbolji uvod u blaxploitation / kung fu produkciju.

Nastavi čitati

Film

26.7.1973. | U zmajevom gnijezdu

Objavljeno

-

Napisao/la

    324 pregleda

Foto: Gil Hubbs

U zmajevom gnijezdu” (Enter the Dragon) je borilački film premijerno prikazan na današnji dan 26. srpnja 1973. godine, samo šest dana nakon smrti svog glavnog protagonista, Bruce Leeja.

Dakle, “U zmajevom gnijezdu” je posljednji film u kojemu je glavnu ulogu ostvario legendarni Bruce Lee, a bio je i prvi kineski martial arts film koji je bio “proizveden” u Hollywoodu, u saradnji Golden Harvesta i Warnera. Iako završna verzija filma nije onakva kakvu je osmislio Bruce Lee, u kojoj je htio da “U zmajevom gnijezdu” ne bude samo borilački film, već da kung fu predstavi kao dio kineske tradicije i kulture, legendarni je Bruce u punom sjaju i snazi eksplodirao u ovom klasiku, koji je začeo svjetsku groznicu borilačkih filmova, a od Leeja stvorio jednu od najvoljenijih ikona modernoga doba!

Leeja, (Bruce Lee) člana hrama Shaolina, majstora fizičkih i duhovnih disciplina borilačkih vještina, posjeti britanski agent Braithwaite (Geoffrey Weeks) kako bi ga nagovorio da se prijavi na ekskluzivni turnir u borilačkim vještinama na otoku koji je u vlasništvu tajanstvenog Hana (Kien Shih). Han je milijarder, bivši član Shaolina, ali je krenuo putem kriminala pa Braithwaite vjeruje kako je turnir samo paravan za ilegalne poslove krijumčarenja droge i prostitucije. Lee baš i nije siguran želi li prihvatiti zadatak, ali kada sazna kako je upravo Han odgovoran za smrt njegove sestre, na čijem se grobu zakleo u osvetu, spremno odlazi na turnir.

“U zmajevom gnijezdu” bez imalo je dvojbe jedan od najslavnijih svjetskih filmova uopće, pripadnik malobrojne skupine onih naslova koji su pripadajuće žanrove toliko nadrasli da su postali njihov sinonim. Ovdje je, naravno, riječ o borilačkom podžanru akcijskog filma, koji svoju omiljenost diljem svijeta bezrezervno duguje nezaboravnom velikanu Bruceu Leeju. Svojim nevjerojatnim borilačkim bravurama koje propituju zakone fizike, ali i neizmjernim šarmom, Lee je postao simbol cijeloga žanra, a njegova nesretna smrt nije ni najmanje utjecala na njegovu slavu, koju nove generacije poklonika neprestano i iznova naglašavaju. Uz Leeja, današnjim je gledateljima posebna zanimljivost u nepotpisanoj ulozi vidjeti budućeg velikana Jackieja Chana, možda jedinoga pravog Leejevog sljedbenika i nasljednika.

Nastavi čitati

Film

Završeno snimanje dugometražnog igranog filma “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića

Objavljeno

-

Napisao/la

    322 pregleda

Foto: Luka Radek i Miljenka Čogelja

U petak, 16. srpnja 2021., u Splitu je završeno snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma “Sigurno mjesto” redatelja Juraja Lerotića koje je započelo 4. lipnja. Trajalo je 30 dana, a snimalo se na brojnim lokacijama u Zagrebu i Splitu.

“Sigurno mjesto” je intimna obiteljska drama čija se radnja odvija unutar nešto više od 24 sata. Damir si iznenada i bez vidljivog motiva pokuša oduzeti život pa majka i brat nemaju drugog izbora nego smjestiti ga u bolnicu. Iako nastoje ostati pribrani, uviđaju da su potpuno neopremljeni za okolnosti u kojima su se našli. U potrazi za pomoći susreću se kaotičnošću sustava, ali i s neuhvatljivošću bolesti, zagonetkom ljudske prirode te na koncu i s brutalnošću i banalnošću kojom se ukazuje smrt.

Naslovne uloge tumače Juraj Lerotić, Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov, a ostale Daria Lorenci Flatz, Igor Samobor, Izudin Bajrović, Katarina Bistrović-Darvaš, Branimir Rakić, Sunčana Zelenika Konjević, Marinko Prga, Mate Gulin i drugi.

Juraj Lerotić je scenarist i redatelj filma, direktor fotografije je Marko Brdar, scenografiju potpisuje Jana Plećaš, kostime Katarina Pilić, masku Matea Katunar, majstor tona je Hrvoje Radnić, a montažer Marko Ferković. Film nastaje u produkciji tvrtke PIPSER d.o.o., a producentica je Miljenka Čogelja.

Juraj Lerotić zasad iza sebe ima uspješan kratki igrani film Onda vidim Tanju, koji je svjetsku premijeru imao na Rotterdam Film Festivalu (Grand Prix Dana hrvatskog filma, Zlatna kolica Zagreb Film festival (program Kockice), nagrada Društva hrvatskih filmskih kritičara Vedran Šamanović za inovativni film, posebno priznanje za kratki film Ljubljana film festivala).

Film je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Izvor: HAVC

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 27 minuta

Povlače se Spar free from keksići od 200 grama

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da se opoziva proizvod Spar free keksići od 200 grama zbog utvrđenog pesticida etilen oksida...

Aktualnoprije 2 sata

Zahtjevi za izdavanje “stare” e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka do 15 sati

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica. Od ponedjeljka, 2. kolovoza,...

Aktualnoprije 2 sata

Zajednička prevencija kriminaliteta Postaje granične policije Tovarnik i općina Tovarnik, Lovas i Tompojevci

Foto: PU vukovarsko-srijemska  Kako je danas izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u Postaji granične policije Tovarnik u petak, 23. srpnja, održana...

Aktualnoprije 3 sata

44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe: Prijave do 1. rujna

Foto: HTSO Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe koji će se održati od 30....

Aktualnoprije 4 sata

Beach Bot – robot koji ‘češlja‘ plažu i skuplja opuške

Svake godine 14,5 milijardi opušaka završi kao smeće diljem svijeta. Jednom prilikom završili su u rukama četverogodišnjaka na jednoj plaži...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj 193 novooboljele osobe

 U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 193 nova slučaja zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih umrlih osoba od posljedica...

Aktualnoprije 7 sati

Jednomjesečni istražni zatvor vozaču s Kosova zbog mogućnosti bijega

Foto: HRT / IMS Na prijedlog županijskog Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču...

Aktualnoprije 8 sati

Predstavljen VEPAR – projekt koji će umanjiti rizike od poplava u Hrvatskoj

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod svečano su obilježili početak provedbe projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u...

Najčitanije