Danas je Vukovaru u velikoj vijećnici održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vedrana Lanc Čurdinjaković istaknula je da postoje veće grupacije pacijenata koji su osim za svadbene svečanosti vezani i za radne organizacije odnosno ljudi su povezani na radnom mjestu i kontakti su već do sada pozitivnih osoba.

„Današnje pozitivne osobe dolaze iz 11 različitih mjesta u županiji. To nam govori da imamo pozitivnih osoba po cijeloj županiji i da ne možemo istaknuti jedno posebno mjesto kao žarište. Ovim putem bi pozvala sve one osobe koje imaju nekakve simptome da ostanu kod kuće kako bi izbjegli problem s kojim se često susrećemo, a to je da osobe iako imaju simptome odluče otići na javni skup. Apeliram  na odgovorno ponašanje te poštivanje svih preporučenih mjera“, istaknula je.

Trenutnu situaciju u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar iznijela je ravnateljica Vesna Bosanac te istaknula da je situacija pod kontrolom, da su u bolnici od početka epidemije organizirane dvije trijažne ambulante koje neprekidno rade i kroz koje prolaze sve osobe koje ulaze u bolnicu.

„Kroz bolnicu dnevno prođe u prosjeku 900 osoba koje čine pacijenti i osoblje. Do sada je najviše zabilježeno 1.065 osoba. Odjel za interne bolesti s odsjekom za infektologiju u prosjeku na dnevnoj bazi uzima 20 briseva, dok je ukupan broj uzetih briseva do sada 763. Brisevi se uzimaju svakim dan od ponedjeljka do nedjelje, a rezultati stignu u pravilu oko 8 sati idućeg dana“, pojasnila je Bosanac. Imaju jednog liječnika u samoizolaciji koji je bio u kontaktu s pozitivnom osobom i 3 medicinska tehničara koji su pozitivni na COVID-19. Posao je organiziran na svim odjelima tako da hitne ambulante rade 24 sata. Primaju se svi pacijenti, oni koji su hitni, naručeni i oni koji su već duže čekali.

Ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić rekao je da se u bolnici u Vinkovcima nalazi 9 hospitaliziranih bolesnika koji su pozitivni na COVID-19. „Jedan bolesnik ima teži oblik kliničke slike, dok su ostali relativno stabilni i dobro. Do sada smo 3 bolesnika premjestili iz naše bolnice u respiracijski centar u Osijeku zbog procjene da bi pacijent trebao biti na respiratoru.“

U ovome trenutku 2 liječnika koji su djelatnici bolnice u Vinkovcima pozitivni su na COVID-19 dok su 4 liječnika u samoizolaciji. Također je određeni broj medicinskih sestara kao i ostalih zdravstvenih radnika bio u kontaktu sa zaraženim osobama te se nalaze u samoizolaciji. „Nedostatak osoblja u ovome trenutku ne ugrožava ni na koji način normalno funkcioniranje bolnice. Imamo odjele koji su premješteni iz svojih redovnih prostora u druge, upravo zbog toga da COVID jedinica može funkcionirati kao zasebna odnosno kako bi se pridržavali stroge mjere izolacije i zaštite radnika i pacijenata“, rekao je Šporčić.

Prema iznijetim podacima načelnika PU vukovarsko-srijemske Fabijana Kapulara na području Vukovarsko-srijemske županije pod nadzorom je 598 osoba koje su u samoizolaciji pri čemu je zabilježeno jedno kršenje navedene mjere tijekom jučerašnjeg dana. Na COVID-19 pozitivna su 3 policijska službenika, dok je njih 23 u samoizolaciji. Nastavlja se nadzor ugostiteljskih objekata, noćnih klubova, trgovačkih lanaca i javnih okupljanja, te se provodi priprema za provedbu aktivnosti nadzora tijekom vikenda.

“Građani nam dojavljuju o kršenju mjera kod javnih okupljanja i kod trgovačkih centara te drugih privrednih subjekata. Na tome im zahvaljujemo“, istaknuo je Kapular.

Predsjednik Stožera civilne zaštite VSŽ i župan Božo Galić zahvalio je svima onima koji se pridržavaju mjera i tako pomažu struci, policiji, ali je naglasio da se moramo ponašati još odgovornije da bi zaustavili širenje zaraze. Posebno je zamolio one koji ne shvaćaju ozbiljno situaciju u kojoj se nalazimo, da je počnu shvaćati ozbiljno jer jedino poštivanjem mjera koje donosi Nacionalni Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u suradnji sa županijskim Stožerom, možemo pobijediti. Županijski Stožer i naši stručnjaci upućuju prijedloge nacionalnom Stožeru koji onda donosi odluke. Jedino tako možemo pobijediti. Zajedno, odgovorno i solidarno.