24 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Stari hrast više nije zaštićeni spomenik prirode

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Spomenik prirode Stari hrast lužnjak, koji se nalazi kod OŠ Ivana Kozarca u Županji ovih je dana izgubio status zaštićenog spomenika prirode zbog prilično lošeg stanja u kojem se nalazi u posljednje vrijeme. Kako piše Glas Slavonije, zaštićenim ga je 28. svibnja 1976. proglasio tadašnji Republički zavod za zaštitu prirode i kao rijetki primjerak upisan je u Upisnik zaštićenih područja.

U rješenju je tada navedeno kako je primjerak hrasta lužnjaka pokraj OŠ Moša Pijade star blizu 200 godina. “Stablo je zdravo, s opsegom debla od 317 centimetara i velikom krošnjom. Svojim prisustvom hrast djeluje veoma povoljno na estetski izgled škole i okolice, a ujedno ima i edukativno značenje za đake kao indikator proteklih vremena kad su ovakvi hrastovi dominirali slavonskom ravnicom”, stoji u tadašnjem rješenju o zaštiti.

Dočekao je i ispratio generacije županjskih učenika, a uvršten je i u prirodne vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije. No, posljednjih je godina počeo bolovati i sušiti se. Stablo je oštećeno djelovanjem saproksilnih kukaca, bitno narušene vitalnosti i s vidljivim tragovima središnje truleži te je predstavljalo opasnost za djecu osnovne škole i imovinu u blizini. Strizibube su izbušile deblo, otpalo je između 1,5 do dva kvadrata kore. Stručnjaci su poduzeli sve mjere, ali ga nisu mogli spasiti. Kako bi se spriječile bilo kakve neželjene posljedice od pada stabla, županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša izdao je rješenje kojim je dopušteno djelomično uklanjanje.


Na žalost, stablo je u potpunosti izgubilo obilježja zbog kojih je bilo zaštićeno i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije predložila je pokretanje postupka donošenja akta o prestanku zaštite za Spomenik prirode Stari hrast lužnjak.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo je suglasnost i Skupština naše županije prošloga je tjedna, odnosno 28. svibnja, na isti dan kada je i zaštićen prije 43 godine, donijela odluku o prestanku zaštite Spomenika prirode Stari hrast lužnjak u Županji i brisanju iz Upisnika zaštićenih područja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno