15 C
Vinkovci
Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Starinski božićni ukras i poslastica: Salon bombon

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pored niza ukrasa kojima su preplavljene trgovine, neki za svoje božićno drvce i danas požele salon bombone, jestivi božićni ukras omiljen djeci koji se nekada na veliko proizvodio uoči Božića.

Salon bomboni, salonski bomboni ili svileni bomboni današnjim su generacijama potpuno nepoznati, ali one malo starije vraćaju u Božić njihova djetinjstva. Vrijeme kada je, reći će s nostalgijom, sve bilo skromnije, ali nekako iskrenije i radosnije. U srcima je bila toplina, a vani zima i snijeg, a ne kao sada kada nam meteorolozi najavljuju Božić na plus 10. Božićno drvce kitilo se na Badnjak, a skidalo na Sveta tri kralja, a na tom božićnom drvcu jedan od ukrasa bili su i salon bomboni. Ukras i slatkiš omiljen mnogoj djeci. Tako je znalo biti i toga da se salon bombon pažljivo odmota i pojede, a na drvce vrati prazan ili nečim drugim popunjen omot od bijelog papira i folije, srebrne, zlatne, crvene, plave… Kada bi se božićno drvce raskitilo djeca su mogla slobodno pojesti bombone, a tamo gdje ovaj slatkiš, koji je u stvari čisti šećer, nije bio toliko omiljen, spremali su se s ostalim ukrasima za sljedeći Božić.

Pravih salon bombona ima i danas u ponudi, ali manje nego nekada, a najlakše ih se pronađe putem interneta. Nekada su, pak, bili uobičajeni u trgovinama i kod slastičara. Baš kao što se sladoled radio ljeti, salon bomboni proizvodili su se zimi uoči Božića. Na našem području rekla nam je etnologinja mr.sc. Ljubica Gligorević, proizvodili su ih, primjerice, u Otoku. Radili su ih u slastičarskoj radnji obitelji Perković koja je davno zatvorena, a još i puno prije zatvaranja prestala je proizvodnja salon bombona na veliko.


„Nije to baš jednostavan postupak, a sve se radi ručno. Prvo se mora napraviti šećer koji se kuha uz dodavanje fruktoze. Znači jedan dan smo napravili šećer i ostavili ga da se ohladi. Drugi dan pravili smo bombone tako da se stvrdnuti šećer ponovno zagrijavao i onda se kroz jedan limeni lijevak uz pomoć kuhače istiskivao u kalupe u brašnu. Kada bi se bomboni u brašnu stvrdnuli išli su u sito da bi se skinulo brašno i poslije toga smo ih umotavali u papiriće i u foliju koje smo sami sjeckali. Prvo se umatalo u bijeli papir na kojemu su se radile rese, a onda u foliju u boji”, ispričala nam je Marija Perković, koja i danas zna za svoje prijatelje uoči Božića napraviti pokoji bombon.

Na salon bombone, salonske bombone ili svilene bombone podsjetili su nas i učenici OŠ Josipa Kozarca Vinkovci,  koji se ove godine božićno drvo u središtu Vinkovaca okitili baš tim ukrasom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno