Nakon elementarne nepogode koja je početkom srpnja pogodila neke dijelove Vukovarsko-srijemske županije i završene procjene šteta, lokalne samouprave dobile su rok za prijavu šteta od ove nepogode. Do isteka roka,  sedam je jedinica lokalne samouprave Županiji dostavilo izvješća s popisom i procjenom štete prouzročenom tučom i olujnim vjetrom.

Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, naveo je kako je prema prvim procjenama riječ o šteti u ukupnom iznosu većem od 132 milijuna kuna.

“Procijenjena šteta od elementarne nepogode tuče za Grad Vukovar je 7,5 milijuna kuna, Općinu Borovo 2,7 milijuna, Općinu Trpinja 39 milijuna, Općinu Tordinci 758 tisuća i Općinu Vrbanja 22 milijuna kuna. Šteta od olujnoga vjetra registrirana je u Drenovcima 58 milijuna te Gunji 1,76 milijuna kuna“, istaknuo je Matić te dodao kako će se u roku od dva mjeseca ići u konačnu provjeru i procjenu šteta, a potom izvješće šalju mjerodavnom državnom povjerenstvu.

Kada je riječ o naknadi za štete na usjevima, naglasio je kako zakon koji regulira tu materiju govori kako sve što se moglo osigurati neće biti predmet obeštećenja.

“U okviru Programa ruralnog razvoja ministarstvo redovito poziva poljoprivrednike da iskoriste potporu od 70 posto iznosa za osiguranje. Kada se radi o ostalim štetama, primjenjivat će se novi zakon, a o kriterijima i visini naknade štete na razini Vukovarsko-srijemske županije odlučivat će se na sjednici Županijske skupštine, najvjerojatnije u rujnu“, dodao je.

Prema novom zakonu, župan predlaže razinu obeštećenja Županijskoj skupštini, koja o tomu odlučuje i utvrđuje kriterije. Konkretan iznos nije sastavni dio proračuna, ali će naknadno biti uvršten zbog potrebe žurnih intervencija. Župan Božo Galić je prilikom nedavnog obilaska dviju srednjih škola u Vukovaru koje su pretrpjele štete u nevremenu obećao financijsku pomoć kako bi štete prouzročene tučom što prije bile sanirane.