18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Stigle su Nuspojave – novi album Gorana Bareta i Majki

Više od autora

- vl promo-Od petka 30. ožujka su u prodaji Nuspojave novi studijski uradak Gorana Bareta i kultnih Majki. ‘Nuspojave’ stižu sedam godina od posljednjeg Porinima ovjenčanog studijskog albuma ‘Teške boje’ i već sada možemo reći da su ‘Nuspojave’ rock album godine i definitvo jedno od najočekivanijih izdanja koje će podignuti ljestvicu domaćeg rock izričaja.

‘Ljubav krvari’ otvara novi album Gorana Bareta & Majki na kojem se nalazi ukupno sedam pjesama. ‘Ljubav krvari’, ‘To nije igra’, ‘Osvijesti me’, ‘Skarabej Go-Go’, ‘Dobri anđeo te noći je pao’, ‘I dok pleše sama s kišom’ i ‘Zašto’ savršeno zaokružuju Baretovu poetiku koja je s ovim albumom dostigla jedan od svojih mogućih vrhunaca – njegov život pjesma je koja svakim stihom otkriva skriveno, a sa svojim Majkama Bare na ‘Nuspojavama’ je iskoračio, osim u poetskom, i u glazbenom smislu. Gitarističke, bubnjarske i klavijaturističke bravure sjajne ekipe koja je sudjelovala na albumu: Kruno Domaćinović, Davor Rodik, Berislav Blažević, Alen Tibljaš i Mario Rašić, i aranžerska rješenja Bareta i Marija Rašića, ujedno i producenta albuma, znače samo jedno, da su ‘Nuspojave’ savršeno zaokružena priča koja će doseći kultni status!

GORAN BARE, 2018. / Photo: Tomislav Krišto / CROPIX

Naš ugledni glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš o ‘Nuspojavama’ piše: ‘… ako i postoji poneka sličnost između ‘Srca’ i ‘Nuspojava’, potonji je autorski impresivniji, aranžmanski maštovitiji, svirački jači i snimateljsko-producentski bitno dorađeniji album, koji donekle iskače iz svega što je naš najkarizmatičniji rock pjesnik ikada snimio i objavio.’ Aleksandar Dragaš dalje piše kako su ‘Nuspojave’ jedan od Baretovih impresivnijih radova: Bare je kao pjesnik i ranije bio poznat po tome da kopa po najmračnijim zakucima svoje duše osvijetljenim tek rijetkim proplamsajima sreće, odnosu ljubavi i ovisnosti, čovjeka i Boga, pojedinca i društva te po usponima i padovima vlastitog, po mnogočemu nevjerojatnog života preko ruba mogućega. No čak i u takvoj konstelaciji ‘Nuspojave’ se doimaju jednim od impresivnijih radova u njegovu pjesničkom opusu.’

Antonija Jelić, Soundguardian portal, također o albumu piše pohvalno: ‘Na albumu nema hita kakav je bio istoimeni na ‘Teškim bojama’, no ovaj album zreli je primjer stvaranja, ne samo tekstualnog, već i glazbenog. ‘Nuspojave’ su zreo i težak album, ujednačenog stila čija glazba vas usmjerava na riječi, a tekst vas vuče dalje da pratite nevesele doživljaje i razmišljanja našeg poovskog glazbenika i navijate za njega i plačete s njim.’

Već prije objavljeni singl ‘Osvijesti me’ kao i pjesma ‘I dok pleše sama s kišom’, jedina koju ne potpisuje Bare već Lidija Bajuk i koja je prvotno bila objavljena na albumu ‘Srce’, dolaze u potpuno novim aranžmanima.

‘Nuspojave’ su snimane i miksane u slovenskom RSL studiju pod producentskom palicom Marija Rašića. Album je opremljen fantastičnim fotografijama priznatog hrvatskog fotoreportera Zorana Marinovića, a grafički ga je pripremio Daniel Ille.

Goran Bare & Majke institucija su koja s ‘Nuspojavama’ daje novu dimenziju rocku!

Promocija albuma ‘Nuspojave’ održat će se u četvrtak 5. travnja u Caffe baru i Music shopu Nova ploča, Bogovićeva 5, s početkom u 18 sati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno