28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Stigli privremeni rezultati mature i privremene rang ljestvice upisa na fakultete

Više od autora

- vl promo-

Ovogodišnji maturanti sada i službeno mogu vidjeti koje su ocjene dobili na ljetnom roku Državne mature, a danas od 14 sati izašle su i privremene rang ljestvice upisa na fakultete, prenosi Večernji.hr.

Svi oni koji smatraju da su zakinuti do 12. srpnja mogu poslati žalbu. Više detalja kako podnijeti žalbu objavila je internetska stranica Postani student, a maturanti to mogu učiniti u roku od 48 sati od objave rezultata ispita. Žalba mora sadržavati točno objašnjenje koji je zadatak „sporan” te mora biti objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost.

„Učenici prigovor podnose školskom ispitnome povjerenstvu (ispitnom koordinatoru u školi). Ostali pristupnici prigovor podnose Centru na način da prigovor sami upisuju na svojoj stranici u sustavu Postani-student.hr na poveznici Moji prigovori. Odluku o prigovoru učenika odnosno pristupnika na bodovanje donosi Centar u roku od pet radnih dana od isteka roka za podnošenje prigovora na bodovanje ispita”, navode na stranici Postani student.

Postupak žalbe sadrži pet postupaka, a oni su sljedeći:

1. Potrebno je prigovore podnijeti putem sustava prema proceduri. Prigovori se ne dostavljaju e-poštom.

2. U prigovoru treba biti naveden broj zadatka, dobiveni bodovi te konkretan i argumentiran prigovor na bodovanje. Prigovor treba sadržavati jasno i argumentirano obrazloženo zbog čega se smatra da je došlo do pogreške u bodovanju.

3. Neće se razmatrati prigovori u kojima se navode privatni razlozi kao uzrok pogrešaka tijekom rješavanja ispita.

4. Neće se razmatrati prigovori u kojima je navedeno da je učenik odnosno pristupnik zaboravio ili nije stigao prepisati odgovore na zadatke višestrukoga izbora na list za odgovore.

5. Neće se razmatrati prigovori u kojima se traži ponovni pregled cijelog ispita jer učeniku ‘nedostaju jedan ili dva boda za prolaz’.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno