12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Stipan Tadić je autor festivalske ilustracije 28. Animafesta

Više od autora

- vl promo-

Autor ilustracije ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb je proslavljeni slikar, ilustrator, strip crtač i muralist STIPAN TADIĆ. Jedan od naših najvažnijih umjetnika mlađe generacije, Tadić je sudjelovao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik je više nagrada. Njegovu ilustraciju za Animafest 2018. jednoglasno je prihvatilo Vijeće i umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić.

Jedna od glavnih tematskih okosnica 28. izdanja Animafesta Zagreb je horor u animaciji stoga je Tadić kreirao profil čovjeka s anatomskim presjekom lica, kojeg je opisao: ‘Unutar tijela postoji psihodeličan svijet koji negdje pri dnu ima organske i biljne oblike koji onda rastu, pretvaraju se i prolaze kroz razne zračne i tekuće elemente i na kraju se disperziraju. Mutacija oblika, prelaženja iz jednog u drugi oblik, konstantan je motiv na plakatu, a bit će i na festivalskoj špici.’

Umjetnik nadodaje da je imao namjeru napraviti nešto psihodelično. ‘U vrijeme kada sam stvarao plakat radio sam i jedan psihodelični omot albuma. To je bila frontalna crno-bijela silueta čovjeka, i onda sam to htio napraviti u profilu, u boji – da bude po uzoru na talijanskog umjetnika iz 16. stoljeća, Giuseppea Arcimbolda.’ Iako ovaj plakat nije tipičan za njegov dosadašnji rad, Tadić vjeruje da će se možda usmjeriti upravo prema tom stilu u budućnosti. „Ovo je svojevrsna proba psihodeličnog stila. U stripovima sam znao koristiti dijelove poput nekakvog psihodeličnog sna ili traume. Oduvijek volim razdoblje kasnih ’60-ih i ranih ’70-ih, tako da je jasno da se moj stil oslanja na spomenutu estetiku.“Osim plakata za nadolazeće izdanje Animafesta, Tadić je autor i festivalske špice. ‘Ovo je prvi put da radim animaciju, u crtanju mi pomaže animatorica Petra Balekić, a Luka Hrgović će sve to na kompjuteru sklopiti i animirati. Oni su super, bez njih bi mi za animaciju samom trebalo sigurno godinu dana’ zaključuje Tadić.

Glazbu za špicu skladat će Luka Šipetić i Dino Santaleza, a vizualni identitet festivala potpisuje tim iz dizajnerskog studija Kuna zlatica, s kojima Animafest Zagreb surađuje još od 2014. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno