1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

Stipe Botica na čelu MH, u Glavnom odboru i Vinkovčanin Dražen Švagelj

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

">

Tijekom vikenda u Rijeci je održana Glavna skupština Matice hrvatske na kojoj je za novoga predsjednika izabran ugledni kroatist Stipe Botica. Kao jedini kandidat naslijedio je uvaženoga akademika Stjepana Damjanovića na čelu jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, utemeljene 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak, a danas je i jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Za potpredsjednike su od pet kandidata izabrani Anđelko Akrap, Luka Šeput i Dubravka Oraić Tolić. Glavni tajnik ostao je Zorislav Lukić, a gospodarski Damir Zorić. Božidar Petrač je izabran za književnog tajnika.

Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Suda časti te Glavnog odbora u koji je izabran i predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj.S Glavne skupštine Matice hrvatske u Vinkovce stiže i veliko priznanje izdavačkoj djelatnosti vinkovačkoga Ogranka: Srebrna povelja za pretisak knjige Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje ” te Zlatna povelja za suizdavački pothvat s OMH Čitluk, troknjižje Anite Martinac, povijesne romane “Medaljon” (2015.), “Posljednji” (2016.) i “Od Franje do Franje” (2017.).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno