8 C
Vinkovci
Srijeda, 29. ožujka 2023.

Stiže nam napokon drugi album (The) Lesser Mena

Više od autora

- vl promo-

Ako je vjerovati zagrebačkom adult-disoriented-rock-love/hate-core kvartetu (The) Lesser Men, ljeto je završilo! Kako bismo lakše preživjeli ovih nekoliko dana do izlaska njihovog dugo očekivanog drugog albuma ‘Bedrooms’, upravo su, u režiji  Lamea Oha, objavili novi video za pjesmu ‘Summer’s Gone (and So Am I).

Više dvoboj nego duet, u pjesmi se sukobljavaju monolog gitarista Nevena Svilara s uspavanom melodijom pjevača Lesser M. Basica neminovno rezultirajući u zgodno-hinjenom obostranom trominutnom pop-prijeziru.

‘Summer’s Gone (and So Am I)’ strukturirana je kao muzička klepsidra. Tekst pjesme, zapravo krhotine riječi znanih evergrina,  protječe kroz otvor pseudo-refrena u svome središtu – pjesma se preokreće i izvrće se u sebe samu. Na kraju ostaje samo pijesak, uz malo vode – netko bi rekao blato, možda s punim pravom – ali jedva vidljiv i nebitan, zbog čega posljednji Svilarovi stihovi – I play in the sand / I sink in the sand / I stink in the sand / It’s all the same – postaju tek iritantni odbljesak klasicističke, možda i odveć banalne slike. Riječi pjesme, sasvim je jasno, mogu se interpretirati kao Orfejeva kletva, transkript psovki profetskog planinara koji pada u ambis i priziva atomsku apokalipsu. Svilarova orfička indignacija – I’ll go to hell, you as well – konstantno biva poklopljena Basicovom podsmješljivom inkantacijom – Good ol’ boy, you ain’t never gonna see the world – da bi centrifugalni rasap došao do svog konzekventnog zaključka preko preostalog tmastog taloga klasičnog Lesser Men sarkazma, Basicovim repetitivnim dissom Truth is your playground koji obavija Svilarove pseudo-orgazmičke jecaje i buncanje Grow / Low.


Spot je snimljen na izoliranom imanju prijatelja benda – negdje u blizini Han Pijeska – dovoljno velikom da ne bi privukao neželjene goste, no, kako doznajemo iz povjerljivog izvora bliskog bendu: “Ideja je bila naprosto da četiri tipa prvo sviraju na idiličnom proplanku u društvu nekoliko prijatelja, a da poslijepodne sve to začine s malo prijatnog roštilja i možebitnog plesa uz harfu. No kako to već kadikad biva u takvim situacijama, igrom mlade Sudbine kauč namijenjen za odmor i rekreaciju rasplesanih glazbenika nekako se zapalio (iako vlasnik imanja daje ruku u Vatru da je vidio jednog od prisutnih prijatelja, poznatog pod nadimkom Pan, kako keseći se potpaljuje već spomenuti kauč, vjerojatnije je da se požar dogodio zbog nestručnog rukovanja roštiljem), posve izvitoperivši priželjkivani bukolički štimung video-broja”.

Navodno je nakon tog incidenta redatelj spota, Lame Oh, nagovorio momke da nastave svirati pored zapaljenog kauča usprkos nesnosnoj vrućini. Pritom je čak izmijenio scenarij spota, snimivši dodatne scene s manjim rekvizitima, koji su mahom izgorjeli u tišini, ostavivši iza sebe mrke mrlje vlastitog negativa dok su svirači pokušavali obuzdati vatrenu stihiju miniskulnim kineskim plastičnim palminim granama. “Umalo su zapalili čitav proplanak! Vlasnik imanja je u panici otrčao u kuću po aparat za gašenje požara, a kada se vratio ugledao je nadrealni prizor bezbrojnih minijaturnih požarišta, nad kojima su se zlokobno nadvijale siluete članova benda. Nad ovom stravičnom pozornicom lebdio je izopačeni smijeh svirača, od kojih je svaki posesivno čuvao komadić svog privatnog vatrenog pakla”, saznali smo od izvora bliskog bendu, koji je u strahu od kaznenog progona htio ostati anoniman.

Album ‘Bedrooms’ izlazi 22.9. za Geenger Records i Ammonite Records.

SUMMER’S GONE [VIDEO]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno