6 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Stjepan Tomaš, Dubravka Oraić Tolić, Ivo Rešić i Mirjana Pešec laureati 29. Dana Josipa i Ivana Kozarca

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je upriličena svečana dodjela nagrada 29. Dana Josipa i Ivana Kozarca uz četiri laureata.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Stjepanu Tomašu iz Osijeka, Nagrada za znanstveno djelo Dubravki Oraić Tolić iz Zagreba, Nagrada za književno djelo Županjcu Ivi Rešiću, a Povelja uspješnosti za književno djelo Vinkovčanki Mirjani Pešec.

Odlučilo je tako Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek i prof. dr. sc. Ružica Pšihistal.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić nagrađena je za knjigu “Zagrebačka stilistička škola” (Ljevak, Zagreb, 2022.), Ivo Rešić za knjigu “Engleska igra šokačke lady – Dokumentarni roman o nogometu i o ljubavi” (Privlačica, Vinkovci, 2023.), a Mirjana Pešec za knjigu “Priče od porculana” (Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb 2022.).

Stjepan Tomaš, istaknuti hrvatski pisac za djecu i odrasle, nagradu za životno djelo dobio je za 50 godina književnoga rada tijekom kojih je objavio 25 knjiga.

Nadam se da će nešto od toga i preživjeti. Sada se nekako svodi račun što sam sve napisao, kako je odjeknulo, a nadam se da jeste, da će nešto ostati iza mene. A kada se pitam čemu sve to, onda se nekako spasonosno sjetim one Cesarićeve pjesmice „Slap” gdje on kaže „Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap?”, a onda u trećem distihu kaže „Taj san u slapu da bi mogo sjati, I moja kaplja pomaže ga tkati.” Dakle, mislim da sam sa svojih 25 knjiga i pola stoljeća pisanja dao nekoliko kapljica u slap hrvatske suvremene književnosti”, istaknuo je Stjepan Tomaš.


I ove godine program Dana Josipa i Ivana Kozarca obuhvatio je niz događanja.

Predavanje na temu “Kuća Matije Antuna Relkovića u hodološkom prostoru i kulturnoj memoriji Vinkovaca” održala je dr. sc. Anica Bilić.

Predstavljene su knjige Momira Uzelca “Kad je dida dijete bio”, Ive Rešića “Engleska priča šokačke lady” i Martina Grgurovca “Trbušančani IV. – Republika”.

Uoči današnje svečane dodjele nagrada održan je književni susret “Živi kapitali”, a za sutra najavljen je edukativni izlet u Šumu Kunjevci pod nazivom “Putevima Jose i Ive Kozarca”.

Dane Josipa i Ivana Kozarca prije 29 godina osnovali su Slavonska naklada Privlačica Vinkovci, Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Hrvatske šume.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno