Važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj, savjeti su to stručnjaka ukoliko osjetite snažno podrhtavanje tla, odnosno potres.

Jučer smo, naime, svjedočili nizu razornih potresa koji su pogodili Albaniju. Kasnije tijekom dana pristizale su informacije o blažim potresima u BiH, kao i podrhtavanjima tla u Dubrovniku, pa su mnogi zabrinuto primijetili kako se potresi “penju” prema nama. “Potresi uvijek dolaze iznenada i kod ljudi, bez obzira na intenzitet potresa, u pravilu izazivaju osjećaj straha i nemoći. Naš najveći neprijatelj je panika. Kod potresa je najvažnije ostati smiren i ne paničariti. Najjednostavnije upute su najčešće i najbolje upute, a to su: sagni se, zaštiti glavu i mirno čekaj da podrhtavanje prestane. Kad potres prestane mirno izaći na otvoreno. Štok je nekada bio “in” međutim današnji pregradni zidovi su većinom tanke, gipsane pregrade i svakako nisu preporučljive za sklanjanje. Važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj kako bi pokrili glavu i zaštitili vitalne organe”, upozorava voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić koja je za Dubrovački dnevnik savjetovala što treba učiniti kada dođe do potresa.

Dodala je kako je pogrešno misliti da je čovjek nemoćan i da ne može biti otporan na potres. Prema njezinom mišljenju čovjek može utjecati na tijek stvari od načina gradnje i prostornih planova, do učenja kako reagirati u slučaju potresa s naglaskom da se spriječi panika i neprimjerene reakcije.

Poručuje tako da je, osim neposredne reakcije na potres, važno i što raditi nakon potresa. Jedna od osnovnih uputa je svakako zatvaranje struje, vode i plina, kako bi se spriječilo nastanak sekundarnih nesreća.