Kako prepoznati jesu li jaja svježa sasvim, stara dva tjedna ili još i starija? Kakva se jaja smiju jesti sirova u kremama? Koliko su tvrdo kuhana jaja koja nam ostanu nakon Uskrsa još dobra za jelo? Pitanja su to koja će se ovih dana često motati po našim glavama, a mi smo pronašli odgovore.

Rok trajanja je 28 dana, kao što i piše na svakom pakiranju koje se može kupiti u trgovini. Kupujete li jaja na tržnici, domaća i bez žiga, morate biti oprezniji, odnosno odlučiti kome vjerovati kada kažu da su skroz svježa. I što to točno znači. Jesu li izležena baš taj dan ili unatrag tri, četiri, pet dana?

Taj je podatak važan iz dva razloga: zbog načina kako ih skladištiti i činjenice da u jela u kojima su sirova jaja treba stavljati isključivo svježa jaja. Što su zapravo svježa jaja? Iako im je rok trajanja 28 dana, jaja koja stavljate u, na primjer, kremu koja se ne kuha, ne bi trebala biti starija od 18 dana. Prvih 18 dana jaja imaju prirodnu zaštitu protiv klica i u tom razdoblju ih čak možete držati i izvan hladnjaka. Za jela u kojima se koriste svježa jaja najbolje je koristiti isključivo svježa jaja (koja nisu starija od 18 dana).

Kako prepoznati svježa jaja? Ako jaje potone na dno posude s vodom, to je znak da je sasvim svježe. Ako se lagano diže prema gore, može biti staro do dva tjedna. Ako pliva po površini, ne smije se više jesti.

Koliko traju tvrdo kuhana jaja (jer ostat će ih nakon Uskrsa)? Nakon toga bi ih trebali iskoristiti za prženje, pečenje ili kuhanje. Tvrdo kuhana jaja s netaknutom ljuskom mogu još dva tjedna stajati u hladnjaku.

Jesu li jaja iz ekološkog uzgoja doista bolja? Da, jer bio-nesilice ne drže se u kavezima nego u otvorenim prostorima, nesu jaja u gnijezda te jedu isključivo bio-žitarice i ostalu bio-hranu. Osim toga, vrlo oprezno ih se tretira lijekovima.