18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Stožer Civilne zaštite VSŽ: Stanje na cijelom toku rijeke Dunav je pod kontrolom

Više od autora

- vl promo-

Zbog porasta vodostaja rijeke Dunav i predstojećih aktivnosti koje je potrebno odraditi kako visoki vodni val ne bi ugrozio obrambene nasipe i naselja uz ovu rijeku, u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije kojom je predsjedavao župan Damir Dekanić.

U uvodnom dijelu sjednice župan je pozdravio sve nazočne, zahvalio se na dolasku i rekao kako smatra da je dobro održati sjednicu stožera te od predstavnika Hrvatskih voda dobiti sve relevantne podatke o kretanju vodostaja i stanju zaštitnih vodnih građevina kao i informacije o spremnosti žurnih službi i tehnike ovlaštenih pravnih osoba koje izravno provode mjere obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama.

Poučeni iskustvima iz 2013. kada smo imali vrlo visok vodostaj na rijeci Dunav te 2014. kada nas je pogodila katastrofalna poplava, načelnik stožera civilne zaštite Mato Matić istaknuo je kako je dobro odraditi sve pripremne mjere za eventualne aktivnosti stožera i svih žurnih službi ako bude potrebno.

Rukovoditelj obrane od poplave na branjenom području 34. koje se odnosi na tok rijeke Dunav kroz Vukovarsko-srijemsku županiju Mile Kunac izjavio je da je stanje na cijelom toku rijeke Dunav kroz našu županiju pod kontrolom. Porast vodostaja izazvale su izrazito obilne oborine na uzvodnom dijelu toka rijeke Dunav i njezinih pritoka.FOTO: Vukovarsko-srijemska županija

Porast vodostaja je očekivan, vrhunac vodnog vala očekuje se u petak kada se očekuje vodostaj od +524 cm što predstavlja granicu pripremnih mjera obrane od poplave i redovnih mjera obrane od poplave.

Trenutni vodostaj u Vukovaru iznosi + 475 cm s tendencijom daljnjeg porasta. Sve pripremne radnje od strane Hrvatskih voda su odrađene na vrijeme, grad Vukovar i naselja nizvodno dobro su utvrđena nasipima koji su u dobrom stanju i ne očekuju se problemi za vrijeme trajanja visokog vodostaja.

Lučki kapetan Marko Čordašić upozorava sve one koji će ploviti rijekom Dunav u sljedećim danima da prilagode brzinu plovidbe i obrate pozornost na povećan broj drvne mase i naplavina koje trenutno Dunav nosi velikom brzinom. Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije kao i stožeri gradova Vukovar i Ilok nastavljaju biti u dnevnoj komunikaciji sve do prolaska visokog vodnog vala.

FOTO: Vukovarsko-srijemska županija

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno