17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Stožer donio šest novih odluka: Za javne ustanove više ne treba covid potvrda, blaže mjere za javna okupljanja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je šest novih odluka kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru te su ukinuti obvezno testiranje i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

„Iako se posljednjih tjedana smanjuje broj novozaraženih, moramo i dalje biti oprezni. Odluke se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te prelazak preko granice, a produljene su do 31. ožujka. Što se tiče okupljanja, ublažene su neke mjere i to na način da se omogućava okupljanje većeg broja ljudi na otvorenim prostorima, 100 umjesto 50. Nadalje, i u zatvorenim prostorima omogućava se okupljanje 50 umjesto 25 osoba. Ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde. Do sada su se mogla održavati uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna”, kazao je ministar Davor Božinović.

Što se tiče natjecanja na otvorenom s EU potvrdama smanjuje se ograničenje s maksimalnim brojem gledatelja i nema više ograničenja, a u zatvorenim prostorima organizira se uz maksimalno ograničenje do 50 posto popunjenosti tribina.

“Prestaje vrijediti odluka kojom je uvedena sigurnosna mjera obveznog testiranja na COVID-19, odnosno obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javnopravnih tijela, budući da je zaključeno kako s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem ili preboljenjem te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javnopravnih tijela više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi”, rekao je Božinović.

Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi i drugim događanjima, tribinama u zatvorenim prostorima gdje se traži COVID potvrda, ta mjera ostaje. Božinović je pojasnio kako za ulazak u poštu, primjerice, COVID potvrda više ne treba, ali za ulazak u bolnicu treba.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno