- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Zbog štrajka prosvjetara učenici su ukupno izgubili 16 dana nastave. Roditelji su u mnogočemu još uvijek zbunjeni, ne znaju koliko će djeci trajati praznici i koliko će trajati nadoknada, no to ne znaju još uvijek ni ravnatelji škola koji se tek trebaju dogovoriti oko svega.

Nakon upita zabrinutih roditelja oko školske kuhinje, nazvali smo škole vinkovačkog područja te upitali kako će se riješiti pitanje prehrane djece za vrijeme štrajka. Naime, roditelji su izraziti zabrinutost i postavili pitanje što s plaćenom školskom kuhinjom za vrijeme štrajka, a mi vam donosimo odgovore škola na isti upit.

Jedina škola u Vinkovcima koja ima kuhinju je Osnovna škola Ivana Mažuranića, a od njih smo dobili sljedeći odgovor.

“Mi imamo kuhinju, no ona se ne plaća unaprijed. Račun se izdaje kada prođe mjesec, izračunamo koliko su djeca obroka pojela, a koliko ne. Nitko nije platio unaprijed. Ne može se znati tko će od djece biti bolestan, a tko ne. Već sedam godina radimo po istom principu, koliko dijete obroka pojede toliko se roditeljima naplati. Nikada nismo imali problema, nećemo ih imati ni sada. Imamo i kuhinju i produženi školski boravak u kojem su djeca boravila za vrijeme štrajka, a dobivali su i topli obrok svaki dan štrajka. No napominjem, mjesec mora proći da bismo mi zbrojili obroke i roditeljima ispostavili račun za obroke koje je pojelo njihovo dijete. Ništa se ne plaća unaprijed”, ovom prilikom objasnila nam je Marina Markić, ravnateljica OŠ Ivana Mažuranića.

Ravnateljica Osnovne škole Bartol Kašić Andrijana Cvrković Lasić napomenula je kako oni nemaju kuhinju, a djeca koja su u projektu “Vrijeme užine” imaju svoje redovne obroke. Istaknuli su kako imaju vanjske suradnike koji prodaju peciva i sendviče, no to se ništa ne plaća unaprijed. Istu informaciju smo dobili i od ostalih osnovnih škola, iz Osnovne škole Josipa Kozarca, Osnovne škole Vladimira Nazora, Osnovne škole I. G. Kovačića i Osnovne škole A. G. Matoša.

Podsjetimo, projekt „Vrijeme užine III.“ obuhvaća aktivnosti kojima se osigurava dodjela školskog obroka djeci iz socijalno ugroženih obitelji tijekom boravka u osnovnoj školi, a u svrhu suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti. Projektom će se osigurati 196.175 obroka u školskoj godini 2018./2019. za 1275 korisnika projekta iz 6 osnovnih školama s područja grada Vinkovaca i 7 škola s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt „Vrijeme užine III.“ nastavak je istoimenih projekata koji su se uspješno proveli u prethodnim školskim godinama. Partneri u projektu su O.Š. „Antun Gustav Matoš“, Vinkovci, O.Š. Bartola Kašića, Vinkovci, O.Š. Josipa Kozarca, Vinkovci, O.Š. Ivana Gorana Kovačića, Vinkovci, O.Š. Vladimira Nazora, Vinkovci, O.Š. Ivana Mažuranića, Vinkovci, O.Š. Vođinci, Vođinci, O.Š. Josipa Lovretića, Otok,, O.Š. „Ivan Kozarac“ , Nijemci, O.Š. Stjepana Antolovića, Privlaka, O.Š. „Julija Benešića“, Ilok, O.Š. Čakovci, Čakovci, i O.Š. „Vladimir Nazor“, Komletinci.

Ravnatelji svih škola pozivaju roditelje da, ako imaju nekih nedoumica ili pitanja, nazovu školu i pitaju sve što ih zanima, a oni će im dati sve informacije koje trenutno imaju na raspolaganju. Iako, naglašavamo, škole su tek počele raditi i tek se trebaju održati sastanci na kojima će se sve dogovoriti. Također, o školskim ekskurzijama se još ništa ne zna, ravnatelji napominju da je tek rano za bilo kakve informacije, a o svemu će pravovremeno obavijestiti roditelje.