Započeo je treći ciklus štrajka u osnovnim i srednjim školama. Također i sedamnaesti dan štrajka koji se održava u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Sindikati su jutros sjeli za stol s ministrom rada Josipom Aladrovićem, ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak te ministrom financija Zdravkom Marićem i pokušali se dogovoriti oko zahtjeva. Nakon sastanka s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama i Sindikatom hrvatskih učitelja zaključak je da se štrajk nastavlja predviđenim rasporedom.

Tema je bila Vladina ponuda da im, uz povećanje osnovice od 6 posto, poveća koeficijent složenosti poslova za 2 posto ako se do 30. lipnja sljedeće godine ne postigne redizajn plaća.

“Ovo je prvi sastanak i pregovori će se nastaviti. Iznijeli smo svoje argumente kako izaći iz ove situacije, a od Vlade smo dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi”, izjavio je nakon sastanka razgovora čelnik Sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec te dodao kako će sve što postignu na pregovorima, dati svim sudionicima na referendumsko pitanje.

“Nema kompromisa oko koeficijenta. Nema kompromisa ni oko rastezanja priče. Sad se kaže, ako sustav koeficijenata ne nastupi do 1. srpnja – onda će ići neki rast plaća. Što to znači, kako će to izgledati, što ako to ne zadovolji štrajkaše. Taj je prijedlog nesuvisao i mislim da ga neće prihvatiti nitko od štrajkaša”, izjavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

“Ono što nama nude je u principu od 1. srpnja iuće god – nešto, a mi očekujemo dogovor – što će biti do 1. srpnja, ovih osam mjeseci do 1. srpnja. I bude li u tom smislu ponude, možda će biti dogovora”, izjavio je predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

“U sljedećih nekoliko dana sigurna sam da ćemo doći do kompromisnog rješenja, jer to moramo napraviti obzirom da je situacija u školama ozbiljna obzirom na brojne izostanke i broj sati koje treba nadoknadit”, rekla je Divjak uoči sastanka, istaknuvši da će u tom smislu u srijedu školama izdati upute, no nije otkrila o kakvim se konkretno uputama radi,

Podsjetimo, sutra 5.11, štrajkaju škole u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U srijedu će štrajkati škole u cijeloj Hrvatskoj. Uz frontalni štrajk tog dana, 6.11., će se na Markovu trgu održati i prosvjed zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.