Drugi je dan štrajka u školama u kojemu štrajkaju osnovne i srednje škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj te Varaždinskoj.

“84,94 posto je štrajkalo jučer u srednjim školama. Ali ne broje se ljudi koji su na bolovanju, izletima, i slično, inače bi broj bio skoro 100 posto. Za danas za srednje škole 88,17 posto zaposlenih je u štrajku. Štrajk je nastavljen istim i malo većim intenzitetom”, rekao je danas predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

U ponedjeljak će u štrajku biti škole u pet kontinentalnih županija. Riječ je o Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a javnost će ponovno biti obaviještena u ponedjeljak o štrajku idućeg dana.

Prema podacima objavljenima na stranici sindikata Preporod, u Varaždinskoj je županiji danas u štrajku 84,88, u Splitskoj 84,03, u Međimurskoj 86, a u Neretvanskoj oko 64 posto. ”To je visok odaziv osobito jer se radi o drugom danu štrajka, rekao je predsjednik sindikata Željko Stipić.

Podsjetimo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji jučer je štrajkalo gotovo 100 posto učitelja, nastavnika i profesora, a ako stanje ostane jednako, svi oni štrajkat će i 17. listopada.

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, napomenula je kako svako produžavanje ovakve situacije ima utjecaja na sustav, jer se učenicima mora isporučiti kvalitetno obrazovanje, a ono ovisi i o broju sati nastave koje učenik provede u školi. Stoga je važno da se čim prije nastavi dijalog i razriješi ova situacija.

“Ja sam nakon Vlade jučer razgovarala i s premijerom, bili su prisutni i ostali ministri i moje je uvjerenje da je i premijer svjestan toga, naravno i Vlada, da do dijaloga mora doći, a sam rezultat mora biti ne ovakav kakav je sada bio u procesu mirenja, nego da dolazimo do konkretnih, ali kvalitetnih rješenja. Očekujem da će nastavnicima biti plaćeni dani u štrajku, no to regulira Zakon o radu, a Zakon o radu tumači Ministarstvo rada, ne tumači Ministarstvo znanosti i obrazovanja i dosad je s jednim jedinim izuzetkom uvijek štrajk bio plaćen“, rekla je ministrica Divjak.