Premijer Andrej Plenković danas je u Saboru najavio kako će svim državnim i javnim službenicima u idućoj godini ponuditi povećanje plaća od 6,12 posto. To planiraju učiniti kroz tri vala povećanja po 2 posto, no sindikati se s time ne slažu te su javnost obavijestili kako ne odustaju od štrajka.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske istaknuo je kako je ovo prvi put da predsjednik Vlade daje ponude preko saborske govornice i napominje kako toga do sada u Hrvatskoj još nije bilo.

“Ni jedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg već pet dana mi štrajkamo u školama. Povećanjem osnovice za sve jednako, naše zaostajanje u koeficijentima, koje smo istaknuli, nikako se ne smanjuje. Ne može se zaostajanje naših koeficijenata riješiti tako da se svima plaće povećaju jednako. To nije rješenje nepravde. Ovakav prijedlog ne rješava naš problem. Govorim u svoje ime i ime kolegice Sanje Šprem. Mi najavljujemo da se sutrašnji štrajk nastavlja“, napomenuo je Mihalinec te dodao kako u slučaju da ne bude novih poziva i rješenja iz Vlade nastavljaju štrajk: “Ovo nije ponuda sindikatima u obrazovanju već u sindikatima javnih službi. Ovo je također jedan novi oblik socijalnog dijaloga koji je za nas potpuno neprihvatljiv”.

Pejo Nedić, povjerenik Područnog odbora sindikata Vukovarsko-srijemske županije, potvrdio je kako se štrajk nastavlja po rasporedu kakav je planiran, a sutra će, osim u Karlovačkoj, Zadarskoj i Sisačko-moslavačkoj, biti održan i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Ponovno smo se odlučili na štrajk da tim povećanjem koeficijenata popravimo i približimo status učitelja, nastavnika i prosvjetnih djelatnika općenito u javne službe. Ovim koeficijentom tek se približavamo i izjednačavamo statusu svih zaposlenih u javnim službama. Zapravo bi trebalo tretirati i financijske aspekte na taj način da je to vraćanje duga onda kad smo se solidarizirali, odrekli i prihvatili umanjenje plaće, uz obećanje da ćemo, kad se budu osigurali uvjeti u proračunu, biti prvo na redu za vraćanje tog duga“, pojasnio je Nedić.

Dodaje kako sindikalisti imaju podršku roditelja i javnosti kakvu nisu očekivali. Ona i dalje nije potpuna jer uvijek ima pojedinih kritičara koji se neargumentirano i neispravno vraćaju na zaduženja nastavnika i smatraju kako s učenicima rade dva ili tri sata dnevno, a imaju tri mjeseca odmora i ljetovanja i slično. Međutim, dodaje Nedić, to nije točno jer godišnji odmori traju svima oko 30 dana, nastavni proces u tijeku dana traje prema rasporedu, a do 7,8 sati rade se ostali poslovi kao što su praćenja, evidencije, razgovori, instrukcije, informacije s roditeljima i tako dalje.

“Odaziv i podršku očekujemo jednaku kao i prošloga tjedna na ukupnom štrajku. Kao i sve županije koje su prošle štrajk do sada i naša će vjerojatno ostvariti preko 85, 90 posto odaziva. Oni koji se ne odazovu uglavnom su iz redova tehničke pomoćne službe, neki ni ne mogu biti u štrajku jer se po kolektivnom ugovoru moraju odraditi neki poslovi, dok neki jednostavno izražavaju svoju volju. To je na savjesti djelatnika koji će ovaj dio tretirati kao redovni oblik nastave, a koji sigurno to nije“, istaknuo je.

Veliki štrajk učitelja i profesora traje već pet dana. Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ranije danas kazao je kako se štrajk u školama u Zagrebu odvija zadovoljavajuće te je poručio Vladi da ih ne poziva na razgovore ako će nuditi povišicu manju od 6,11 posto, kako su i tražili. Pritom je istaknuo kako sindikati ne pristaju na cjenkanje, te da će u četvrtak objaviti kako će nastaviti štrajk budući da nemaju osjećaj da će se uspostaviti socijalni dijalog. U Nacionalnom štrajkaškom odboru predviđeno je da se i sljedeći tjedan nastavi s istim principom štrajka. Za petak neće biti posebne najave jer se metodom eliminacije može zaključiti koje županije nisu bile u štrajku. Prema tome bi u petak, 18. listopada, u štrajku trebale biti: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska.