Štrajk se u osnovnim i srednjim školama danas, prema cirkularnom modelu, nastavio u pet kontinentalnih županija – Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj. Kao i do sada, škole su otvorene, a za djecu čiji roditelji nemaju drugo rješenje organizirano je čuvanje.

Danas je održana konferencija za medije, na kojoj je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec iznio posljednje informacije. Istaknuo je kako se dijalog s Vladom odvija preko medija, a iz njega zaključuju kako savjetnici predsjednika Vlade problem uopće ne razumiju.

“Argumenti nam govore zašto sada i zašto ovoliko. Na naše otvoreno pismo u kojem smo tražili da se uspostavi dijalog, iz njegova ureda smo dobili odgovor u kojem glasnogovornik Milić šalje isto što je poslao prije tri dana“, rekao je Mihalinec.

U utorak će štrajk biti održan u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj te Istarskoj županiji.

Prema pristiglim informacijama, odaziv na štrajk, a što uključuje i članove i nečlanove sindikata, iznosi 75%. Članica štrajkaškog odbora Ana Tuškan iznijela je podatke o štrajku za osnovno školstvo. Napomenula je da podaci o odazivu na štrajk za osnovno školstvo još nisu potpuni.

“Prema ukupnim rezultatima nezadovoljstvo je sve veće i veće i izlaznost je i danas vrlo visoka: Zagrebačka županija 93,23%, Krapinsko-zagorska 84,15%, Koprivničko-križevačka 93,64%, Bjelovarsko-bilogorska 68,83% i Virovitičko-podravska županija 81,67%. To znači da je danas u štrajku sudjelovalo 85,98% zaposlenika u osnovnoškolskim ustanovama za odgoj i obrazovanje“, pojasnila je Tuškan.