Foto: Marko Gracin
Izet Medošović, dugogodišnji predstavnik ortodoksne riječke rock scene, Avlijaner, “učenik” O.Š. Sulud III, a danas jedan od Borgia, u mnogo čemu se razlikuje od onoga što smo naučili slušati s riječke scene. Izet Medošević, predstavnik srednje generacije riječkih rockera, punk-filozof, alter-pjesnik i glazbenik koji nikada nije skrivao svoje utjecaje, koje možemo naći upravo u vinkovačkoj garage-punk-rock školi, koju su predvodile Majke i Satan Panonski, preko Sonicsa i Stoogesa s jedne strane, do Motörheada i Partibrejkersa s druge strane. Osovina Rijeka-Detroit-Vinkovci-London-Beograd je nešto od čega se sastoji krvna plazma Izeta Medoševića i njegovog aktualnog banda Borgie.
Najljepše od svega je to da će Izet & Borgie održati svoj prvi vinkovački koncert, u petak 18. rujna u Saloonu (Glagoljaška 15).
Za Izeta sam prvi put čuo još početkom 90-ih, dok je radio s bandom koji su se zvao Avlijaneri i koji su me “na prvu” osvojili “majke-partibrejkers” pjesmom “Mala daj”. Bio je to pravi mali rock brilijant koji je odmah ukazao na Izetove vještine skladanja i pogotovo pisanja tekstova, koji i danas vješto plešu po rubu između ozbiljnog i potpunog apsurda. Pogotovo je maestralan s tekstovima koji nam imaju nešto za sugerirati, no u Izetovom slučaju oni to to govore na vrlo duhovit i zabavan način. Nešto poput Partibrejkersa u pjesmi Nema cure. Još sam tada želio da Izet i Avlijaneri zasviraju u Vinkovcima no to se na žalost nije dogodilo.
Nakon raspada Avlijanera, čije je snimke danas gotovo nemoguće naći (jedna pjesma na kompilaciji Welcome to the Chaos, tri na dva izdanja Bombardiranja New Yorka te jedna na Al Peryjevov kompilaciji Clambake-South Slavian Rock Show), Izet svoju “misiju” nastavlja s novim bendom koji će ostati zapamćen pod imenom O.Š. Sulud III. S tim je bendom uspio objaviti album Zlo i naopako koje je kuća Zdenka Franjića Slušaj najglasnije! objavila 2002. godine. Vrijedi spomenuti kako su se pojavili i četiri godine poslije na kompilaciji Strašni Riječani (Dallas, 2006.) na kojoj su se našli u društvu tada aktualnih alternativnih bendova poput One Piece Puzzle, Father, Invert i drugih.
I kada niti to nije išlo, Izet se posvećuje pisanju knjiga, onome za što se od početka dalo naslutiti da je vrlo vješt. Objavio je dvije knjige, prva je bila poezija naslovljena Sve je s Vežice (Slušaj najglasnije, 2007.) te prozna Genij usamljenog čovjeka (Manafaktura, 2011.). Ubrzo postaje i član neformalne književne skupine RI-LIT a jedno vrijeme je bio i urednik radio emisije Cherokee na Radio Trsatu.
Sve to ga ipak nije spriječilo da se ponovno vrati svojoj prvoj ljubavi – glazbi. I tako će Izet, prvi puta, pod svojim imenom, objaviti album Granulo je sunce (Dallas, 2016.). Snimljen u Rijeci i Sarajevu, album predstavlja odmak od recentnih domaćih pop rock klišeja i s pravom potvrđuje originalni primjer percipiranja glazbe i teksta u svoj svojoj suprotnosti. Tekstovi su ti koji nas vraćaju u realnost, što socijalnu što ljubavnu, a u detaljima i filozofsko futurističku elektro ambijentalnu dozu zdravog ironičnog humora koji u našem današnjem društvu postaje nepresušni bunar. Najbolji primjeri su naslovi Cura ispred Placea ili pjesma Djevojke bose.
Iako ga je bend poznat pod imenom Borgie pratio još na promotivnim koncertima prvog albuma, sva njihova umješnost ipak najviše dolazi do izražaja na prošlogodišnjem ostvarenju znakovito nazvanom Opera u Sydneyu (Dallas, 2019.) a kojeg Izet i potpisuje kao Iz@ Medošević & Borgie. Opera u Sydneyu je klasični garage rock’n’roll kojim su dali hommage bendovima poput The Stooges, The Who, T. Rex, ranih Partibrejkersa pa i Vatrenog poljupca. Na njemu ćete čuti vrišteće gitare, brutalne riffove, žestoki bubanj, mračni bas, uspješno kombiniranje s bluesom, ponekad i psihodelijom ali i kombinaciju melodija, zvukova i atmosfera uz koje ćete poželjeti skakati, spojiti se sa zaraznom energijom benda ili se jednostavno prepustiti melankoličnim notama i pričama o surovoj realnosti.
Iz@ Medošević & Borgie će u petak 18. rujna u Saloonu nastupiti kao trio u sastavu Izet Medošević na gitari i vokalu, Berislav Pavišić na basu dok će bubnjeve svirati Kristian Debeuc. Bit će to sjajna prilika za upoznavanje s Borgiama koje su već čuvene po izuzetnim koncertima koji posjetiteljima ostaju još dugo vremena u nezaboravnom sjećanju, pogotovo zahvaljujući pjesmama kakve su Noć i dan, Prodolom/Party, Mobitel, mantrična Bubba Zanetti ili pak fantastični instrumental Mind Control. Uz band takvog kalibra, sasvim je sigurno kako je pred nama jedno (ne)izvjesno i nadasve burno garage-punk-rock veče koje će ući u subkulturalno anale našeg grada. Stoga, svojim dolaskom postanite i vi njegovim dijelom.
Happening je planiran poslije 21:00 sat a vi na vrijeme zauzmite svoje mjesto.
Iskrena saloonska poslastica o kojoj će sigurno još dugo poslije pričati!