Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od danas je u Hrvatskoj na snazi nužna mjera obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid-19.
Tako su maske za lice ili medicinske maske obavezni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene. Maske moraju nositi i vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu. Obavezne su i za zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama kao i za zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka. Također, maske mogu biti obvezne i za druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Za razliku od situacije s početka epidemije, kada je u jednom trenutku i u ljekarnama i u prodavaonicama nestalo i maski i sredstava za dezinfekciju, sada je situacija ipak drukčija iako je još krajem prošloga tjedna, od najave ove nužne mjere, potražnja za maskama povećana diljem Hrvatske pa tako i u Vinkovcima.
Kako doznajemo, u ljekarnama Doma zdravlja Vinkovci maski za sada ima dovoljno i jednokratnih i pamučnih za višekratnu upotrebu, a naručene su i maske s filterom. Isto je i u ostalim ljekarnama u gradu s tim da je, primjerice, Ljekarna Šibalić u Gortanovoj ulici u ponedjeljak na kratko ostala bez maski. Razlog je upravo povećana potražnja i činjenica kako je riječ o dežurnoj ljekarni koja je radi preko vikenda pa su tijekom vikenda sve maske i prodane, ali su već u ponedjeljak ujutro naručene nove kojih na zalihama kod dobavljača za sada ima.
Kada je o cijenama riječ, jednokratne maske u ljekarnama mogu se naći, ovisno o dobavljaču, po cijeni od 3,99 do 6 kuna komad, a pamučne po 10,50 ili 12 kuna komad. Maske s filterom, koje su naručili u ljekarnama Doma zdravlja Vinkovci, pak, dosta su skuplje. Kada je riječ o jednokratnim maskama u jednom od vinkovačkih trgovačkih centara nalazimo pakiranje od 50 komada koje košta 150 kuna. U jednoj od drogerija, pak, pakiranje od 5 komada košta 35 kuna, a na jednom od kioska pakiranje od 10 komada košta 60 kuna.
Inače, upravo oko nošenja maski i njihove djelotvornosti u sprečavanju širenja zaraze vodi se jedna od polemika od samoga početka epidemije novoga koronavirusa. Stručnjaci o tome imaju različita mišljenja pa su i sami članovi Stožera davali različita tumačenja. Bilo kako bilo nošenje maski sada je obavezno u situacijama koje propisuje Odluka o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid-19.