24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Stvaranje uvjeta za izvoz proizvoda u Kinu

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju predvodi ministar Han Changfu boravila je prošli tjedan u Hrvatskoj, a tom su prilikom održali sastanak s premijerom Plenkovićem i ministrom Tolušićem. Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko-kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo kako ju Kina želi intenzivirati.

Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima”, poručio je Han Changfu.

Kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale bi biti gotove do kraja godine, što otvara vrata tržišta hrvatskim izvoznicima. Proces dobivanja dozvola trajao je pet godina što želimo izbjeći u budućnosti za druge proizvode. Želimo izvoziti naše pileće i svinjsko meso, svježu i smrznutu tunu te želimo puno veću robnu razmjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i drago mi je da kinesko ministarstvo poljoprivrede cijeni kvalitetu naših proizvoda”, izjavio je pak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te dodao da je Kina strateški i trgovinski partner EU i vrlo utjecajan igrač na međunarodnoj sceni.

“Naša tržišta međusobno su povezana i ovisna. Za plasman mesa peradi i svinja u Kinu nužni su posebni certifikati, a preduvjet njima je postizanje i održavanje dobrog zdravstvenog statusa životinja na hrvatskim farmama te visokih standarda sigurnosti hrane u objektima koje Hrvatska nedvojbeno ima. Kina je ogromno tržište koje pokazuje veliki interes i za naše meso i ribu, a naš je posao da osiguramo preduvjete za izvoz. Dalje je na tržištu, odnosno na našim proizvođačima, a naša je mliječna i mesna industrija za izvoz jako zainteresirana”, naglasio je Tolušić.

Na bilateralnom sastanku hrvatskog i kineskog ministra govorilo se i o promidžbi kao i o tehničkoj suradnji zaposlenika dvaju ministarstava poljoprivrede. Kineska i hrvatska strana su se sporazumjele da će se međusobno obavještavati o svojim ulagačkim politikama, pokrenuti povezivanje za investicijsku suradnju između poljoprivrednih poduzeća, te potaknuti poduzeća na međusobno ulaganje u poljoprivredu u svojim zemljama. Kineska delegacija za svog je boravak u Hrvatskoj posjetila tvornicu za preradu mesa peradi Koka d.d., kao i Solanu Ston i stonske školjkare.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno