26 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

Subvencioniranje privatnog smještaja studentima koji nisu dobili dom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji se unatoč ispunjenim uvjetima nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje  odnosno smještaj u studentskom domu.

Temeljem Odluka o subvencioniranju troškova stanovanja studenata kod privatnih stanodavaca, subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje uslijed nedostatka smještajnih kapaciteta.

Subvencionirat će se troškovi stanovanja navedenih studenata u jednokratnom iznosu od 248,86 eura (1.875,00 kuna) po studentu za 2.206 redovnih studenata, a za tu namjenu predviđena su sredstva u iznosu od 548.941,54 eura (4,136 milijuna kuna).

U tu svrhu sklopljeni su sporazumi sa četiri županije koje imaju fakultete: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru. U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

S obzirom na to kako je određeni broj studenata uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, smješten u privatnom smještaju čije cijene su također rasle, kao i cijene režijskih troškova što bitno utječe na standard i budžet studenata i njihovih obitelji ova mjera predstavlja izravan utjecaj na zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji.

Sporazumi s partnerima sklopljeni su 22. prosinca 2022., a isplate studentima očekuju se tijekom prvog tromjesečja 2023. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno