Foto: otisak.br

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potpisali su danas sporazum o održavanju i rekonstrukciji deset cestovnih mostova na državnoj granici dvije zemlje, koji uključuje razmjernu podjelu troškova u omjeru 50:50, prenosi Hina. Sporazumom se uređuju odnosi međusobne suradnje po pitanju održavanja i rekonstrukcije deset mostova, od kojih je većina preko rijeke Save, dok se nekolicina odnosi na mostove preko rijeke Une te rijeke Maljevac i Korane. Butković je izvijestio da sporazum uključuje razmjernu podjelu troškova, u omjeru 50:50, a kako sada predstoji formiranje zajedničkog tijela koje će operativno provoditi odredbe sporazuma. Konkretno, to znači obnovu svih mostova, jednog po jednog, a sredstva koja treba osigurati hrvatska strana osigurat će Hrvatske ceste ili Hrvatske autoceste, ovisno o ingerenciji, rekao je Butković.

Sporazumom se uređuju i aktivnosti poput onih povezanih s očuvanjem funkcionalnosti i trajnosti mostova, kao i sigurnosti prometa, dodao je ministar. Ocjenjuje da neće biti problema što se tiče financijske konstrukcije, jer u konačnici se i ne radi o velikim sredstvima, no Butković napominje da se ne može utvrditi ukupna vrijednost sporazuma.

“To će se identificirati kako se bude obnavljao most po most”, pojasnio je. Realizacija sporazuma podrazumijeva redovno i izvanredno održavanje mostova, od kojih su neki, poput onog na graničnom prijelazu Gunja-Brčko, u posebno lošem stanju. Za realizaciju projekata opsežnije rekonstrukcije dodatno će se potpisati posebni ugovori, rekao je ministar. Butković je podsjetio i na zajednički projekt izgradnje mosta Svilaj, kao i mosta preko Save koji će povezivati Hrvatsku i BiH kod Stare Gradiške. Napominje da se troškovi ovih mostova financiraju u omjeru 50:50, dok kod mosta Svilaj Hrvatska svoj dio sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).