19 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Suša 1988. godine stvarala probleme u poljoprivredi

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Da vatrogasci za vrijeme visokih temperature imaju pune ruke posla pokazuju brojni požari koji posljednjih tjedana haraju gotovo cijelom Hrvatskom, ponajviše Dalmacijom i Istrom. Iako Slavonija ne spada među područja s visokim rizikom od požara, ljetni mjeseci i kod nas znaju biti poprilično opasni budući da su poznati po dugotrajnim sušama. One ne samo da pogoduju požarima, nego i utječu na cjelokupnu poljoprivredu što našim gospodarstvenicima zadaje velike glavobolje. Ove godine Europom hara povijesna suša pa nije loše „zaviriti” u prošlost i vidjeti kako je to nekada bilo, možda pokupimo i pokoji savjet od onih koji su to već prošli.

Listajući naš Vinkovački list, naišli smo na podatak kako je nezapamćena suša na slavonskim poljima zabilježena i 1988. godine. Starije kolege razgovarali su tada s direktorom OO UR-a uzgoja i zaštite šuma „Hrast” Vinkovci Krunoslavom Jelčićem, koji je istaknuo kako suša uglavnom ozbiljno prijeti normalnom razvoju jesenskih sadnica, koje su uslijed nedostatka vode već znatnim dijelom ugrožene i otpočeo je proces sušenja, tako da su se u pojedinim nasadima mladi hrastovi i jaseni obavezno morali obnavljati, čak u pojedinim slučajevima i do 10, pa i 20 posto.

„Iskustvo nam govori da je na našem području najveća opasnost od požara u proljeće i to mahom gdje je šuma u povoju, ali ipak u svim organizacionim dijelovima Slavonske šume protupožarnim akcijama i mjerama pridaje se maksimalna pažnja te stoga ni mi, ovdje, na području koji potpada pod naš nadzor, nemamo nekih posebnih problema u pogledu dogovorene kvalitete organiziranja protupožarne preventive”, rekao je Jelčić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno