Susret ratnih izvjestitelja

0
324

U okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u Vukovaru je jučer održan 10. susret ratnih izvjestitelja HRT-a. Od 163 člana Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a u hotelu Lav se okupilo njih 50-tak iz svih krajeva Hrvatske.

“Deseti puta smo u gradu heroju koji zaslužuje poštovanje cijele Hrvatske jer je tu začeta i nastala Hrvatska. Tu smo da odamo počast svim žrtvama Vukovara, razmijenimo svoja iskustva i mišljenja o Domovinskome ratu. Tu smo i da dodijelimo zahvalnicu ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu zbog izmjena zakona o hrvatskim braniteljima koji je uveo kategoriju sudionika Domovinskog rata kojom se, bez materijalnih prava, reporterima, ali i liječnicima, medicinskom osoblju i pripadnicima drugih zanimanja, priznaje njihov doprinos borbi za stvaranje neovisne Hrvatske”, rekao je tom prilikom predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Marinko Čavar. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je kako su ovakva okupljanja važna jer evociraju uspomenu na Domovinski rat te današnjim generacijama dočaravaju i opisuju uvjete u kojima su ljudi funkcionirali, ratni reporteri i ratni izvjestitelji djelovali te im približava tu priču u kontekstu da to nisu nekakve bajke i filmovi u kojima je sve moguće, već pobliže opisuju situaciju rata i u pozitivnom i u negativnom smislu.

Skupu ratnih izvjestitelja HRT-a nazočili su i izaslanici predsjednice Republike i ministra branitelja, Jozo Ćurić i Krunoslav Šeremet te županijski pročelnik Darko Dimić. Ratni reporteri odali su počast poginulima u obrani Vukovara i kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, na Ovčari i u vukovarskoj bolnici.