Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja, a smisao je mobilizirati podršku svim prosvjetarima kako bi se osiguralo učiteljima daljnje ispunjavanje potreba budućih generacija, te podizanje i održavanje obrazovanja na razinu društvene važnosti i naravno, dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Taj se dan obilježava u više od 100 zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, a proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

U Vukovaru u Palači Srijem u srijedu je u povodu Svjetskog dana učitelja organizirano druženje s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Mnogi od njih će reći da ovaj posao zbilja ne mogu raditi svi. I učitelji kažu da svoj posao, prvenstveno vole, pa onda tek rade. Razgovaralo se o prednostima i nedostacima ovoga posla, ali i trenutnim problemima koji ih muče. Tom prigodom je zamjenik župana Damir Barna je rekao kako je riječ o odgovornom i vrlo teškom poslu te je istaknuo: „Obrazujemo djecu koja će trebati budućim gospodarstvenicima i cijeloj društvenoj zajednici, ali i svojim obiteljima”.

Čestitku svim učiteljima i nastavnicima uputila je i pročelnica UO za obrazovanje doc. dr. sc. Jadranka Mustapić Karlić, te predsjednica Vijeća ravnatelja škola Lidija Miletić, a nazočili su i zamjenici župana Josip Dabro i Đorđe Ćurčić